print
Regiunea de Sud va avea un Complex Sportiv la Căușeni
24.05.2011
5175 Accesări 1 Comentarii

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Consiliul Raional Căușeni în parteneriat cu Consiliul Raional Cimișlia și Consiliul Raional Ștefan Vodă au lansat la data de 24 mai, în Căușeni unul dintre cele mai ambițioase proiecte din Regiunea de Sud ,,Consolidarea cooperării regionale între raionele Căușeni, Cimișlia, Ștefan Vodă, creșterea competitivității în promovarea modului sănătos de viață, pregătirea sportivilor de performanță și prestarea serviciilor în cadrul turismului sportiv prin edificarea Centrului de Tineret și Sport în orașul Căușeni".

ADR Sud vă reamintește că acest proiect a fost înaintat în cadrul Primului Apel de Propuneri de Proiecte și a fost acceptat spre finanțare pentru anul 2011 din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Suma totală a proiectului este de aproximativ 30 mil. lei, având o durată de implementare de 24 de luni.

Evenimentul a numărat printre oaspeții de onoare, campionii și sportivii din raionul Căușeni și din raioanele partenere, președintele Comitetului Național Olimpic, campionul olimpic Nicolae Juravschi și o mulțime de tineri interesați și mândri de reușita Consiliului raional Căușeni în frunte cu președintele  Ion Ciontoloi și specialiștii din cadrul Consiliului.

Viitorii campioni și sportivi de performanță vor avea posibilitatea să practice diferite tipuri de sport în săli bine dotate cu ajutorul unor echipamente performante punctând astfel pe promovarea regiunii și a turismului sportiv. Pe lângă săli de antrenamente, construcția mai prevede o piscină, o sală competițională cu o capacitate de 300 de locuri, sală de fitness și grupuri sanitare. Obiectivele de bază ale proiectului prevăd și educarea în spiritul promovării unui mod sănătos de viață și capacităților regiunii în materie de potențiali sportivi de performanță:

  • Construcția centrului de tineret și sport în orașul Căușeni.
  • Diversificarea activităților sportive și de agrement pentru sporirea motivațiilor și a numărului persoanelor care practică cultura fizică.
  • Asigurarea Federațiilor naționale de sport cu tineri pentru sportul de performanță.
  • Asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea competițiilor la nivel regional, internațional și dezvoltarea turismului sportiv.

Evenimentele majore desfășurate în incinta Complexului sportiv vor stimula turismul sportiv care va contribui la dezvoltarea în timp a infrastructurii și a segmentului ce ține de promovarea întregii regiuni.

Proiectul extinde noțiunea de sănătate prin sport, și oferă posibilitatea de a fi adept al unui mod sănătos de viață celor aproximativ 50 000 locuitori ai raionului Căușeni și a localităților învecinate din raioanele Ștefan Vodă și Cimișlia, mai vizează crearea condițiilor de prestare a serviciilor de fortificare a sănătății prin practicarea sportului curativ.

Pe lângă toată bucuria de a fi viitori posesori ai celui mai modern Complex Sportiv din Regiunea de Sud, cei prezenți la lansare au dat dovadă de sprijin și susținere în conceperea altor idei ce pot fi materializate prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Președintele Consiliului Raional Căușeni, Ion Ciontoloi a ținut să accentueze că implementarea proiectelor regionale reprezintă o șansă în obținerea rezultatelor reale în cooperarea la nivel decizional: ,,Lansarea proiectului marchează un eveniment de succes al procesului de dezvoltare regională în Republica Moldova. Activitățile organizate în cadrul Agenției de Dezvoltare Sud  ne-au creat oportunitatea de a înțelege, că doar acționând în comun reușim să facem față provocărilor și să asigurăm schimbări durabile în condițiile de viață ale cetățenilor.

Suntem la început de cale în  cooperarea  regională și pentru a obține rezultate reale, în termeni reduși, este important  să înțelegem, că problemele comune presupun  soluții, dar și beneficii comune."

Insistența și implicarea cât mai activă în activitățile impuse de proiect au dus la reușită într-un final consideră Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov: ,, Noțiunea de Dezvoltare regională este una relativ nouă și vine să ne lanseze pe o altă lungime de undă. Devine tot mai necesar să gândim în termini regionali să cooperăm și să ne susținem reciproc. Competiția trebuie să fie una sănătoasă și să ducă spre prosperitate și ascensiune profesională. "

Cuvinte de mulțumire au adresat și cei care vor beneficia în primul rând de pe urma rezultatelor proiectului. Iurco Tatiana, multiplă campioană a Republicii Moldova la Judo și Sambo: ,,Sperăm că pe parcursul anilor să ne putem și noi antrena în incinta acestui Centru. Indiscutabil, avem nevoie de condiții decente pentru a ne putea antrena și a putea arăta că suntem mândri de raionul nostru. Vreau să mulțumesc celor ce au contribuit la realizarea acestei idei."

Bondarenco Victor, deținătorul cupei mondiale la king boxing, campion al Republicii Moldova, deținător al cupei Moldovei: ,,Dacă vom începe antrenamentele în noul Centru Sportiv cu siguranță vom face show la campionatele republicane și mondiale. Mulțumim conducerii raionului, antrenorilor și tuturor celor ce au contribuit."

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud