print
Elaborarea proiectelor regionale în domeniul managementului deșeurilor menajere solide
28.11.2011
2106 Accesări

Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a organizat vineri, 25 noiembrie un atelier de lucru cu privire la elaborarea proiectelor regionale în domeniul managementului deșeurilor menajere soide. Printre participanți au fost reprezentanți ai Autorităților Publice Locale de nivelul 1 și 2 care își propun să rezolve problemele legate de gestionarea proastă a depozitelor de deșeuri din localitățile pe care le reprezintă prin elaborarea unor proiecte care vor putea fi mai apoi înaintate spre aplicare la Fondul Național de Dezvoltare Regională. Aceasta este a treia masa rotundă cu privire la elaborarea proiectelor pe diferite domenii,  din cele 5 planificate a se desfășura înaintea Apelului de propuneri de proiecte.

          În urma desfășurării Atelierelor de Identificare a ideilor de proiecte pe parcursul lunilor trecute în toate cele 8 raioane ale Regiunii de Sud a fost convenită organizarea unor mese rotunde cu potențialii aplicanți la finanțare din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională. Pentru luna noiembrie au fost planificate primele mese rotunde cu următoarele tematici: Dezvoltarea proiectelor regionale în domeniul infrastructurii rutiere; apei și canalizării, îmbunătății factorilor de mediu și atractivității turistice.

Vineri, la Cimișlia a fost organizată a treia  masă rotundă cu privire la elaborarea proiectelor regionale în vederea îmbunătățirii factorilor de mediu.  Atelierul a constat  în informarea cu privire la etapele de elaborare a unui proiect regional pe domeniul vizat, tehnologii și materiale moderne și informații cu privire la Fondul ecologic și ariile aplicabile.

         Maria Culeșov, directorul ADR Sud,  prezentă la eveniment împreună cu un grup de specialiști din cadrul ADR Sud, a moderat atelierul  și a ținut să precizeze că problema depozitelor de deșeuri în regiunea de sud este una pe cale de a fi soluționată existând deja o strategie după care fiecare reprezentant al Autorităților publice locale se va putea ghida și care constituie, de altfel, o schemă care nu rămâne decât aplicată Regiunii de Sud.

        Tatiana Țugui, coordonatorul pe țară a proiectului ,,Guvernarea deșeurilor  IEPV-Est" a explicat în parametrii strategiei proaspăt elaborate direcția pe care ar trebui să o urmeze fiecare unitate administrativă în colaborare cu comunitățile vecine contribuind astfel la exinderea și regionalizarea serviciului de salubrizare.  A ținut să vorbească și despre  dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor solide, inclusiv colectarea separată, reciclarea și crearea poligoanelor moderne de stocare a deșeurilor nereciclabile.

            Despre criteriile de aplicare la Fondul ecologic național a vorbit dna Elena Creangă, șef serviciul evidență și control a Fondului ecologic național.

În urma acestor mese rotunde participanții vor avea timp necesar până în 2012 pentru a putea pregăti un proiect regional care să corespundă tuturor cerințelor și să se încadreze în capacitățile financiare ale FNDR.

 

 

 

 

Implimentarea Strategiei Regionale de gestionare a deseurilor

 

Fondul ecologic national

Ghid Fondul Ecologic national

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud