print
Conferința finală a proiectului „Convenția pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre (CO-WANDA)„
07.11.2014
1494 Accesări

Agenția de Dezvoltare Regională Sud în calitate de partener asociat, a participat joi, 6 noiembrie 2014, la conferința finală a proiectului "Convenția pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre (CO-WANDA)", eveniment în cadrul căruia s-au prezentat rezultatele de succes obținute de către Republica Moldova.

Scopul principal al  proiectului CO-WANDA, care a fost implementat de un consorțiu ghidat de Via Donau - Compania de căi navigabile din Austria, a constat în elaborarea unui tratat cu valoare legală, ce va reglementa managementul deșeurilor de la nave pe întreg cursul Dunării. Activitățile de bază ale proiectului au fost: Îmbunătățirea funcționării sistemelor de gestionare a deșeurilor generate de nave; Implementarea testelor practice și activităților pilot; Dezvoltarea unei Convenții internaționale pentru managementul deșeurilor navale pe Dunăre. Constatările proiectului arată în mod clar că este necesar un tratat internațional obligatoriu care să realizeze un sistem transfrontalier uniform și armonizat de gestionarea deșeurilor navale de-a lungul Dunării.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a fost prezentă de la fazele incipiente ale proiectului (octombrie 2012), contribuind la materializarea obiectivului principal: realizarea variantei draft a unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave pe Dunăre"  și la facilitarea implementării unui sistem transnațional modern și inovator de management a deșeurilor respective.

În aceiași ordine de idei, cu scopul instituirii unui sistem de gestionare a deșeurilor, sigur pentru mediu și economic eficient, pentru raioanele: Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia, a fost elaborată "Strategia de gestionare integrată a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud", prezentată în cadrul evenimentului de către dna.Maria Culeșov. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, și-a exprimat cu ocazia respectivă -  disponibilitatea și necesitatea Regiunii în identificarea finanțatorilor pentru implementarea Strategiei mai sus menționate.

Evenimentul a fost găzduit de către Oficiul Prevenirea Poluării Mediului din cadrul Ministerului Mediului,  și realizat cu sprijinul financiar al Programului de Cooperare Transnațională în Europa Centrală și de Est prin intermediul  Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat, iar la lucrările conferinței au participat peste 50 de reprezentanți ai ministerelor de ramură, regiunilor, agenți economici, comunității donatorilor și organismelor internaționale din Moldova.

Conferința a oferit spațiu pentru discuții, încurajare și orientare a părților implicate în vederea atragerii investițiilor pentru a permite dezvoltarea durabilă a sectorului de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu direcțiile prioritare stabilite în documentele strategice în sectorul managementului deșeurilor și dezvoltării transportului naval în Republica Moldova.

     IMG 1748 2

                         

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud