print
Schimbări climatice în context național și internațional, posibilități și beneficii pentru Republica Moldova
24.12.2015
1647 Accesări

Recent, la Cimișlia a avut loc Atelierul de lucru "Schimbări climatice în context național și internațional, posibilități și beneficii pentru Republica Moldova" în cadrul Proiectului "Programul de fortificare a capacităților în domeniul dezvoltării cu emisii reduse de carbon" (LECBP) implementat de către Ministerul Mediului al Republicii Moldova prin intermediul Oficiului "Schimbarea climei" în parteneriat cu PNUD Moldova.

La eveniment au participat autorități publice locale din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova, experți naționali în domeniu și reprezentanți ai Ministerului Mediului.

Obiectivul atelierului a fost sensibilizarea publicului, a factorilor de decizie și a potențialilor beneficiari de proiecte cu privire la fenomenul schimbărilor climatice și dezvoltarea durabilă. La familiarizarea participanților la atelier cu proiecte ce au ca scop combaterea sau minimalizarea schimbărilor climatice și posibilități de aplicare la mecanisme de susținere financiară și tehnică pentru implementarea proiectului de mediu, cunoașterea mecanismelor și esenței schimbărilor climatice, consecințele acestora și potențialul de aplicare la fonduri de susținere a dezvoltării durabile.

Sergiu Ungureanu, manager de proiect, a prezentat proiectul ONU de fortificare a capacităților de dezvoltare cu emisii reduse (LECB) în R. Moldova și principalele rezultate așteptate de la acesta. Potrivit lui, una dintre metodele eficiente de protejare a naturii este păstrarea spațiilor verzi și plantarea noilor terenuri de păduri.

Menționăm că, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie, la Paris s-a desfășurat cea de-a XXI-a conferință privind schimbările climatice. În ultima zi a acesteia a fost semnat un acord care va intra în vigoare începând din 2020 (înlocuind Protocolul de la Kyoto), după ce va fi ratificat, acceptat sau aprobat de cel puțin 55 de state, reprezentând cel puțin 55% din emisiile mondiale de gaz cu efect de seră. Acordul care a fost semnat la Paris reprezintă angajamentul a 196 de țări de a limita emisiile de gaze cu efect de seră.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud