print
A fost dat startul proiectului de dezvoltare regională ”Construcția drumului intercomunitar Feștelița – Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău - Căușeni - frontiera cu Ucraina”
30.05.2017
588 Accesări

30 mai 2017 - Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Primăria satului Feștelița din raionul Ștefan Vodă au lansat astăzi oficial lucrările în cadrul proiectului de infrastructură "Construcția drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii acestuia cu drumul național R30 Chișinău - Căușeni - frontiera cu Ucraina".

Proiectul, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională, are o valoare totală de 23 200 000,00 lei și prevede construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos - Ștefan Vodă, cu lungimea de 3,5 km și interconectarea rețelei de drumuri locale cu drumul național R30, Chișinău - Căușeni - Ștefan Vodă - Ucraina.

La evenimentul de lansare a proiectului au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, președintele raionului Ștefan Vodă și al Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Nicolae Molozea, primarul satului Feștelița, Nicolae Tudoreanu, edili ai comunităților partenere, reprezentanți ai societății civile și mass media.

În cadrul ceremoniei de inaugurare a lucrărilor, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a subliniat  importanța acestui proiect investițional pentru comunitățile raionului Ștefan Vodă și în întregime pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, menționând că asigurarea accesului cetățenilor la o infrastructură modernă și la servicii publice de calitate este o prioritate a statului, un obiectiv care, odată atins, va contribui la creșterea competitivității economiei naționale și a bunăstării populației.

"Proiectul va avea un impact pozitiv  pentru ca va asigura accesul la piața agricolă din Feștelița pentru locuitorii din alte șapte localități învecinate. De asemenea, pentru agenții economici va fi asigurat accesul la noi piețe de desfacere din Chișinău, Căușeni, Cimișlia, Odessa. Vom spori securitatea rutieră a cetățenilor prin instalarea indicatorilor și marcajelor rutiere, precum și vom crea premise pentru dezvoltarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor publice", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul discuțiilor cu antreprenorul și autoritățile publice locale.

La rândul ei, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a specificat că un drum modern le oferă oamenilor nu doar siguranță și comoditate, ci și posibilitatea de a se deplasa mai rapid și mai ieftin, un imbold pentru a rămâne în satul de baștină și a porni o afacere. "Sper ca acest proiect va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin creșterea mobilității și reducerea timpului de deplasare între localități de cel puțin trei ori și, respectiv, a costurilor călătoriilor suportate de beneficiari. Totodată, grație drumului nou-construit, cetățenii vor avea acces rapid la serviciile de urgență (pompieri, ambulanță, poliție), iar copiii se vor putea deplasa oricând la școala de artă din Feștelița pe un drum mai bun, în condiții de maximă siguranță și confort", a declarat șefa ADR Sud, Maria Culeșov.

În prezent, între localitățile menționate - Feștelița și Marianca de Jos, și centrul raional Ștefan Vodă există un drum de țară practicabil doar vara și pe timp uscat. Implementarea proiectului va duce la dezvoltarea infrastructurii de drumuri publice a raionului și a Regiunii de Dezvoltare Sud.

Proiectul "Construcția drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina" țintește unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 privind Asigurarea accesului la servicii publice de calitate. Acesta a fost selectat în cadrul ultimului Concurs al propunerilor de proiecte, fiind ulterior inclus prin Hotărâre de Guvern în Documentul Unic de Program 2017-2020 și aprobat spre finanțare în 2017 din mijloacele Fondului Național pentu Dezvoltare Regională.

Investiția are drept obiectiv reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de transport regionale, asigurarea conexiunii cu rețeaua de transport națională și internațională și a accesului beneficiarilor la servicii și utilități publice calitative.

Precizăm că, la începutul anului curent, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 10.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017 în cadrul proiectului "Construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii acetuia cu drumul național R 30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina".

În calitate de parteneri ai Consiliului local Feștelița, care participă  cu o contribuție proprie de 200 de mii de lei în cadrul acestui proiect, figurează entitățile publice Consiliul Raional Ștefan Vodă, primăriile satelor Marianca de Jos, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia.

Printre beneficiarii proiectului se numără 12511 locuitori ai satelor partenere, populația raionului Ștefan Vodă  (acces direct pentru circa 20 mii de locuitori), circa 1000 de întreprinderi agricole, 13 întreprinderi industriale, 60 de întreprinderi comerciale, oficiile medicilor de familie din satele Feștelița, Marianca de Jos și Alava, 20 de instituții publice, inclusiv gimnaziul și Școala de artă "Maria Bieșu" din satul Feștelița.

Durata implementării proiectului "Construcția drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău - Căușeni - frontiera cu Ucraina" este de 24 de luni, lucrările de construcție a drumului urmând a fi executate de compania "ACIT-TRANS" din Republica Moldova, desemnată câștigătoare în cadrul licitației publice. Antreprenorul și-a luat angajamentul să execute lucrările de construcție a drumului în limitele sumei de 19 milioane 74 mii de lei, timp de 8 luni de zile.




 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud