print
Raportul privind situația curentă în sectorul Alimentare cu apă și canalizare, prezentat membrilor Comisiei de specialitate a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud
07.02.2018
1290 Accesări

Membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Alimentare cu apă și canalizare (CRS AAC) din Regiunea de Dezvoltare Sud s-au întrunit astăzi, 7 februarie, în incinta Consiliului Raional Cimișlia, în cadrul celei de-a doua ședințe. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), autorități publice locale, prestatori de servicii, reprezentanți GIZ și ADR Sud.

În debutul ședinței, Serafima Tronza, consultant superior în cadrul Direcţiei politici de management integrat al resurselor de apă a MADRM, și-a exprimat încrederea că abordarea participativă în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune va contribui la consolidarea cooperării intercomunitare în domeniul AAC.

În calitatea sa de copreședinte al Comisiei regionale sectoriale în domeniul Alimentare cu apă și canalizare din Regiunea de Dezvoltare Sud, Ion Gudumac, președintele raionului Leova, a ținut să sublinieze importanța creării comisiilor regionale sectoriale, structuri care, fiind asistate de experții GIZ, urmează să consolideze capacitățile actorilor de dezvoltare regională din componența principalului for regional.

Iar Maria Culeșov, director al ADR Sud, a punctat asupra faptului că respectiva comisie își propune să examineze și să aprobe prioritățile de dezvoltare a Regiunii Sud, să promoveze proiectele regionale de infrastructură în rândul donatorilor și investitorilor, să examineze, cu suportul experților independenți specializați, Portofoliul de proiecte, diferite studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului de Aprovzionare cu apă și canalizare.

„Sperăm ca, după ce vor fi identificate, cu suportul experților GIZ, cele mai stringente probleme ale Regiunii de Dezvoltare Sud, să găsim împreună cele mai optimale soluții pentru fiecare problemă în parte și să prioritizăm proiectele de infrastructură asupra cărora urmează să ne concentrăm maximal eforturile", a specificat firectorul ADR Sud, Maria Culeșov.

La rândul său, consultantul național superior în Planificare și Programare Regională, Denis Parea, a reconfirmat deschiderea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în acordarea sprijinului necesar Comisiei, astfel încât aceasta să își îndeplinească eficient misiunea.

"Ne-am propus să vă ajutăm să evaluați situația în domeniu, să vedeți care sunt problemele comune, posibilitățile de cooperare și oportunitățile de dezvoltare a sectorului Alimentare cu Apă și Canalizare. Scopul nostru este cel de consolidare în Regiunea Sud a unei platforme pentru guvernare sectorială", a precizat Denis Parea.

În cele ce urmează, luând în considerație datele Raportului privind situația curentă în sectorul Alimentare cu apă și canalizare din Regiunea Sud, bazat pe rezultatele unor chestionare completate de autoritățile publice locale de nivelul II și de operatorii de AAC din regiune și prezentat de către expertul național GFA/GIZ, Ludmila Gofman, membrii CRS AAC au discutat aprins despre cele mai stringente probleme cu care se confruntă realmente fiecare raion în sectorul dat.

Totodată, au fost menționate proiectele în derulare și cele planificate ce țin de reabilitarea și modernizarea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, cât și cele pentru implementarea cărora autoritățile publice locale caută surse suplimentare de finanțare.

Referindu-se la regionalizarea serviciilor de AAC, Liliana Belecciu, consultant național regionalizare MADRM, s-a referit la cadrul legal și instituțional și la oportunitățile de dezvoltare a unui serviciu durabil. La rândul său, Ecaterina Tataru, inspector superior al Direcţiei expertiză ecologică şi autorizaţii de mediu din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, a oferit detalii relevante despre autorizația de folosință specială a apei.

CRS AAC a fost constituită prin  Decizia nr.2/03 din 29 iunie 2017 a CRD Sud. În cadrul aceleiași ședințe, CRD Sud a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea  Comisiei va fi asigurată de ADR Sud, cu susținerea proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Amintim că, în cadrul primei ședințe, membrii CRS AAC l-au ales în calitate de copreședinte al Comisiei pe Ion Gudumac, președinte al raionului Leova. Copreședinte din partea MADRM este Serafima Tronza, consultant superior.

În activitatea sa, CRS AAC va dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate ulterior în cadrul ședințelor Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud.

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud