print
Absolvenții primului curs de brutari și patiseri, instruiți de antreprenori cu renume din Italia, și-au ridicat certificatele de calificare profesională
11.05.2018
509 Accesări

Cursul de formare profesională pentru brutari și patiseri, desfășurat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, cu suportul partenerilor italieni, în cadrul proiectului "NON SOLO PANE", a fost finalizat. Absolvenții cursului au susținut un test de evaluare, în cadrul căruia au trebuit să-și pună în practică cunoștințele acumulate și să coacă de sine stătător pâine, pizza și alte produse de patiserie fabricate după rețeta italiană. Pe final, cursanții au primit certificate de calificare profesională, care le-au fost înmânate de Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova.

Cu ocazia finalizării primului curs de formare profesională pentru brutari și patiseri, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în cooperare cu Miinisterul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și partenerii săi din Proviincia Novara, Italia, au desfășurat un eveniment festiv la Cimișlia.

La festivitatea de încheiere a cursului au participat Excelența Sa, Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Dorin Andros, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Gheorghe Netedu, vicepreședintele raionului Cimișlia, Claudio Li Calzi, director al companiei „Green Projects" SRL, finanțatorul  cursurilor, Albino Irali ș.a.

În prima parte a zilei, cursanții au susținut proba practică a examenului, în care au copt produse după noua tehnologie italiană pe care au însușit-o pe parcursul a trei săptămâni.

Ulterior, în cadrul ceremoniei oficiale, participanții la curs au relatat tuturor celor prezenți despre ce au învățat, cu ce și-au îmbunătățit cunoștințele și, la modul practic, cum le va fi de folos experiența acumulată.

Prezentă  la eveniment, Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, s-a arătat bucuroasă de succesele tinerilor, dar și de inițiativa conaționalilor săi: „Sunt foarte mulțumită să văd un exemplu concret de colaborare între instituțiile italiene și cele moldovenești, precum și de realizare a unei sinergii dintre sectorul sectorul public și cel privat în scopul valorificării potențialului socio-economic al Regiunii de Dezvoltare Sud și impulsionării dezvoltării acesteia, cât și a Republicii Moldova în general. Le doresc succese tuturor celor care au finalizat cursul și sper că ei vor putea aduce o contribuție importantă pentru prosperarea regiunii și țării lor."

Dorin Andros, Secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, le-a mulțumit partenerilor de dezvoltare din Italia pentru suportul acordat Republicii Moldova în dezvoltarea capacităților. "Este bine că se investește în capitalul uman al țării noastre, pentru că forța de muncă trebuie păstrată acasă. Dar și mai mult contează ca această forță de muncă să fie una calificată. Sper ca aceste angajamente ale partenerilor noștri italieni de a instrui tinerii și antreprenorii să fie de bun augur și de lungă durată, cu posibilitatea de a extinde proiectul și în celelalte regiuni ale țării", a menționat  Dorin Andros.

În numele Agenției de Dezvoltare Regională Sud, dar și al său personal, Maria Culeșov i-a felicitat  pe proaspeții brutari și patiseri care au absolvit cursul de calificare profesională: "Vă doresc din suflet ca să aveți succese cât mai mari în continuare - fie că veți aplica pentru un nou loc de muncă, ori veți dori să vă extindeți afacerea sau să inițiați un business în domeniul respectiv."  

Totodată, șefa ADR Sud a adresat un mesaj de gratitudine partenerilor din Italia, cât și tuturor celor care au susținut acest  proiect  și au contribuit la buna organizare și desfășurare a instruirilor, reușindu-se astfel crearea unui cadru de formare profesională și de susținere a agenților economici din Regiunea de Dezvoltare Sud, care activează în domeniul panificației și patiseriei.

La final, cursanților le-au fost înmânate certificate de calificare, aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Evenimentul a culminat cu o degustare a produselor fabricate de cursanți.

Cursul de instruire a avut loc în cadrul proiectului „NON SOLO PANE", realizat de ADR Sud în parteneriat cu antreprenorul italian Albino Irali și compania „Green Projects" SRL.

Scopul proiectului "NON SOLO PANE" este de a spori competitivitatea economică a Regiunii de Dezvoltare Sud prin consolidarea capacităților antreprenoriale și profesionale în domeniul prelucrării și fabricării produselor făinoase.


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud