print
Membrii Comisiei Parlamentare Mediu și Dezvoltare Regională și reprezentanții MARDE au participat la un atelier de lucru unde au discutat despre promovarea politicii de dezvoltare regională, implementarea SNDR 2016-2020 și perspectivele trecerii la noua paradigmă de dezvoltare regională
10.07.2018
459 Accesări

Luni, 9 iulie 2018, a fost organizat un atelier de lucru, care a avut drept obiectiv pregătirea pentru dezbaterile publice cu privire la implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2016-2020 și a rolului principalilor actori implicați în domeniul dezvoltării regionale. La eveniment au participat reprezetanții Comisiei Parlamentare Mediu și Dezvoltare Regională; Minsterului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Radu Mudreac, Președintele Comisiei Parlamentare Mediu și Dezvoltare Regională: „Acesta este un eveniment foarte important, pentru că poate servi drept platformă de discuții, schimb de cunoștințe și experiență. În cadrul Comisiei Parlamentare sunt mebri care vin din diverse domenii și astfel este util și eficient ca să participăm la așa gen de evenimente, pentru a afla mai multe atât despre dezvoltarea regională, cât și despre mediu".

Dorin Andros, Secretar de Stat, MADRM: „Este foarte important să promovăm politici care sunt agreate de toți actorii din domeniul dezvoltării regionale, inclusiv cei din administrația publică locală. Totodată, trebuie să mulțumim GIZ pentru această inițiativă, de a avea un dialog comun și discuții constructive cu membrii Parlamentului, pentru că trebuie să înțelegem că dezvoltarea regională nu este o politică sectorială, ci una inter-sectorială, în care toți actorii trebuie să se implice".

Christina Otto, Managera proiectului MSPL: „Începând cu anul 2017, proiectul MSPL acordă asistență și componentei legislative, inclusiv în cazul Comisiei Parlamentare Mediu și Dezvoltare Regională. Pentru noi, colaborarea cu această Comisie este una foarte importantă, iar obiectivul este elaborarea și promovarea propunerilor de reforme a politicilor, care vor duce la îmbunătățirea domeniului dezvoltării regionale. La moment, cea mai mare provocare este elaborarea noii paradigme a dezvoltării regionale, care are scopul de a facilita dezvoltarea economică a regiunilor. De aceea, apreciem înalt aceste dezbateri publice și considerăm că sunt foarte importante în crearea unei abordări comune".

În cadrul atelierului a fost prezentată viziunea strategică privind sistemul integrat al managementului deșeurilor menajere, abordarea regională în implementarea Strategiei Naționale de Alimentare cu Apă și Sanitație, precum și cea în domeniul ce ține de infrastructura de sprijin a afacerilor. Totodată, în partea a doua a atelierului de lucru a fost prezentat proiectul noii paradigme a dezvoltării regionale cu accent pe fortificarea dezvoltării economice a regiunilor de dezvoltare.

Evenimentul a fost organizat cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).
 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud