print
Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat șantierul de construcție a apeductului magistral Leova-Iargara
13.07.2018
1190 Accesări

Cabinetul de miniștri, în frunte cu prim-ministrul Pavel Filip, s-a aflat astăzi la Leova, unde a avut loc o ședință cu reprezentanții administrației publice locale și ai mediului de afaceri. În cadrul întrevederii, factorii de decizie locali au realizat un dialog eficient cu premierul și alți membri ai Executivului, informând autoritățile centrale despre problemele comunităților din raionul Leova. În decursul aceleiași zile, premierul a efectuat o viizită la șantierul de construcție a apeductului magistral Leova-Iargara, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

În cadrul discuțiilor, reprezentanții autorităților locale au abordat mai multe probleme, unele dintre acestea fiind soluționate pe loc. Astfel, la solicitarea autorităților locale s-a decis deschiderea în satul Sărăteni a unui post de salvatori și pompieri. În acest scop, din proprietatea ÎS „Moldsilva" va fi transferată clădirea necesară, astfel încât echipele de urgență să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ajutor. Printre problemele abordate de autoritățile locale a fost și necesitatea reparației Centrului de sănătate din Iargara, premierul solicitând ca acest subiect să fie examinat în mod prioritar.

Suportul  autorităților a fost solicitat și pentru construcția podului Leova-Bumbăta peste râul Prut. Pavel Filip a menționat că acest subiect va fi discutat la ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București, care va avea loc în timpul apropiat. Alte probleme abordate s-au referit la deservirea necalitativă a rutelor transportului de călători, deficitul de cadre didactice și medicale, subvenționarea agricultorilor, precum și la necesitatea construirii unei piețe agroindustriale regionale.

Pavel Filip a îndemnat reprezentanții administrației publice să vină cu inițiative care să îmbunătățească viața oamenilor din localități, asigurându-i de suportul administrației publice centrale în implementarea acestora.

Totodată, premierul a declarat că eforturile autorităților centrale rămân orientate și spre îmbunătățirea infrastructurii din localități. În această ordine de idei, Pavel Filip a menționat că, prin intermediul programului „Drumuri bune pentru Moldova", în raionul Leova vor fi reabilitați peste 22 km de drum, cu o valoare totală a lucrărilor de peste 36 milioane de lei. În context, reprezentanții APL au semnalat necesitatea stringentă de a repara drumul Leova-Leușeni. Premierul a solicitat includerea acestuia în lista de drumuri prioritare care urmează a fi reconstruite, cu identificarea ulterioară a mijloacelor financiare în acest sens.

La rândul lor, agenţii economici din raionul Leova au profitat de ocazie pentru a sesiza autorităţile centrale despre dificultăţile pe care le întâmpină în activitatea lor. Astfel, au fost menţionate: lipsa pieţei interne de desfacere pentru produsele agricole, probleme la curățarea terenurilor agricole neprelucrate, impozitarea excesivă la importul de tehnică agricolă performantă, deficienţe în accesarea granturilor europene, dar şi pierderile înregistrate în urma deconectării agenţilor economici de la energia electrică.

În discuții, premierul a apreciat diversitatea și specificul afacerilor dezvoltate în raionul Leova, unde sunt înregistrate peste 8 000 de întreprinderi mici şi mijlocii, cele mai multe fiind gospodării agricole. Prim-ministrul a reiterat că eforturile Guvernului sunt orientate spre îmbunătăţirea climatului investiţional în ţară şi a optat pentru un dialog constructiv cu antreprenorii din regiune, pentru a afla din prima sursă pe ce segmente poate interveni Executivul pentru a facilita activitatea întreprinzătorilor.

În decursul aceleiași zile, premierul a efectuat o viizită la șantierul de construcție a apeductului magistral Leova-Iargara, unde a luat act de situația la zi privind implementarea proiectului dat și obiectivele care urmează a fi atinse prin asigurarea accesului a peste 20 de mii de cetățeni din sudul țării la servicii moderne de aprovizinare cu apă potabilă și de canalizare, la prevenirea poluării mediului și la reducerea riscurilor pentru sănătatea populației.

Șeful Executivului a fost informat de către Dorin Andros, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, despre mersul lucrărilor, care au demarat la începutul acestui an și urmează a fi finalizate în octombrie curent. În cadrul proiectului, va fi construit apeductul cu o lungime de 22,9 km, două stații de pompare și o stație de repompare. De asemenea, va fi modernizată stația de tratare, vor fi reabilitate două rezervoare subterane și construite două rezervoare de apă potabilă noi.

Imediat după finalizarea construcției, la apeductul magistral va fi conectată localitatea Iargara, care are circa patru mii de locuitori, iar la cea de-a doua etapă, din surse alocate de către UE, la apeduct vor fi conectate satele Filipeni, Romanovca și Cupcui. Conectarea tuturor localităților este planificată pentru sfârșitul anului 2020.

Prim-ministrul a accentuat că aprovizionarea cu apă a localităților din țară este o necesitate stringentă și o prioritate a Executivului. În același timp, Pavel Filip a evidențiat importanța utilizării eficiente a resurselor disponibile, precizând că succesul proiectelor depinde nu doar de volumul mijloacelor financiare alocate, ci și de capacitățile manageriale ale persoanelor care le gestionează.

Precizăm că apeductul magistral Leova-Iargara, care urmează a fi construit este parte componentă a proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă (AAC) din raionul Leova", care, la rândul său, se regăsește ca măsură investițonală în cadrul unui alt proiect major "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Valoarea totală a lucrărilor este de circa 3 milioane Euro sau peste 60 milioane de lei, dintre care 2,4 milioane Euro sunt oferite de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 600 de mii de Euro sunt alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și de Consiliul Raional Leova.





 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud