print
Moldova, gazda celui mai important eveniment de talie internațională din domeniul turismului vitivinicol
06.09.2018
265 Accesări

Eveniment istoric pentru Moldova: în perioada 6 și 7 septembrie, la Chişinău, se desfășoară cea de-a treia Conferință Globală a Turismului Vitivinicol.

Desfășurarea evenimentului în Moldova denotă o recunoaștere oficială a faptului că ţara noastră este o destinație vitivinicolă importantă pe hartă mondială a turismului. Datele statistice plasează Moldova în topul celor mai mari 20 de producători de vinuri, cu o producţie anuală de 1,8 milioane de hectolitri de vin, potrivit Organizației Internaționale a Viei şi Vinului. Cu o suprafaţă a podgoriilor ce ocupă 4% din teritoriul țării sau 7% din terenurile arabile, Moldova are cea mai mare densitate a viilor la nivel mondial, iar la nivel european, după suprafața plantațiilor viticole, se situează pe locul 6. Datorită beciurilor unice în lume, Moldova a ajuns și în Cartea Recordurilor.

Ca destinaţie turistică, Moldova este la început de cale, punând accent pe turismul vitivinicol sustenabil şi dezvoltând în paralel ofertele turistice de nișă, pentru a atrage cât mai mulți vizitatori străini.

Cea de-a treia Conferință Globală a Turismului Vitivinicol va constitui un bun prilej de promovare a imaginii Republicii Moldova pe plan internațional. Emblematică pentru industria mondială a turismului, conferința reuneşte peste 200 de oaspeți de rang înalt din domeniul turismului vitivinicol din circa 60 de țări ale lumii. Participanții vor avea ocazia să cunoască și să „guste" din oferta turistică vitivinicolă a țării, vizitând un șir de vinării și complexe turistice reprezentative.

Inaugurarea oficială a evenimentului are loc la Castel Mimi - primul și cel mai somptuos „chateau" vinicol din Moldova, inclus în topul celor mai fascinante destinaţii turistice . Situat la 30 de kilometri distanță de Chișinău, castelul MIMI a fost fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei - Constantin Mimi. Vinăria a devenit o carte de vizită a țării noastre, iar castelul este un monument de arhitectură de importanță națională. Complexul turistic al vinăriei se întinde pe o suprafață de 200.000 metri pătrați și oferă turiștilor o serie de servicii unice la nivel național (wine spa).

Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vinurile moldoveneşti sunt o carte de vizită a ţării noastre. Ca şi poporul moldovean, vinurile moldoveneşti au trecut prin multe provocări: politica sovietică de nimicire a viţei de vie,  un şir de embargo-uri impuse de Federaţia Rusă, de pe urma cărora Vinul Moldovei a devenit mai bun, mai competitiv. Iată de ce, atunci când merg peste hotare, iau drept suvenir din Moldova o sticlă de vin autohton, pentru că vinul nostru poate "povesti" despre noi, moldovenii, mult mai mult decât orice mesaj transmis pe cale verbală. Guvernul are încredere în Agenţia de Investiţii ca într-o instituţie, a cărei misiune este să facă Moldova cunoscută în toată lumea. Dar vreau să subliniez - fiecare dintre noi poate contribui la promovarea ţării, dacă o va iubi: natura, cultura şi oamenii ei.  Doresc participanţilor Conferinţei să se îndrăgostească de Republica Moldova. Şedere plăcută şi Noroc!"

Jaime Cabal, secretar general adjunct, Organizația Mondială a Turismului: „Organizaţia Mondială a Turismului este mândră să fie partenerul Republicii Moldova în desfăşurarea acestui eveniment. Vă mulţumesc pentru găzduire, pentru organizarea acestei conferinţe. Vreau să felicit Guvernul RM, Agenţia de Investiţii, pentru imprtantele progrese obţinute în domeniul turismului. Creşterea numărului de turişti cu 20 la sută este un rezultat foarte bun, unul optimist. Nu am reuşit încă să văd multe destinaţii ale acestei ţări, dar ceea ce am văzut ieri - vinăria Mileştii Mici, bunăoară, a cărei colecţie de 1,5 sticle de vin este cea ma mare din lume, ceea ce văd astăzi, acest castel splendid, cu o istorie impresionantă, mă  face să fiu încrezător în viitorul turistic al Moldovei. Această ţară trebuie să profite de avantajele pe care le oferă această ramură: crearea locurilor de muncă, generarea de surse importante de venit, dezvoltarea regiunilor rurale. Pentru asta e nevoie de implicarea, în egală măsură, a statului şi a sectorului privat şi despre acest aspect vom discuta pe parcursul acestor 2 zile. Vă mulţumesc şi Noroc!"

Timp de două zile, cât va dura evenimentul, vor fi organizate o serie de acțiuni de promovare a turismului vitivinicol autohton și de prezentare a ofertei turistice a Moldovei, ce vor include tururi ghidate și degustații de vinuri, show-uri gastronomice și culturale, expoziții artizanale. Fiecare eveniment al conferinței se va desfășura în locații vitivinicole diferite, pentru a oferi oaspeților cât mai multe experiențe autentice, ce îi vor ajuta să-şi contureze impresia despre potenţialul turistic al ţării noastre.

Cea de-a treia ediție a Conferinței Globale a Turismului Vitivinicol are ca obiectiv primar promovarea turismul vitivinicol, iar principala temă de discuție va fi: „Turismul Vitivinicol - element important pentru dezvoltarea rurală".

Evenimentul este organizat sub egida Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU (UNTWO), în parteneriat cu Guvernului Republicii Moldova. Coordonatorul și implementatorul local al evenimentelor din cadrul conferinţei este Agenția de Investiții a Republicii Moldova. Amploarea și importanța evenimentului la nivel internațional au garantat susținerea organizatorică din partea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanațat de USAID și Guvernul Suediei.


 

Copyright © 2020 Agenția de Dezvoltare Regională Sud