print
Specialiștii din sectorul alimentării cu apă și sanitație vor participa la un curs de instruire
26.11.2018
1064 Accesări

Circa 75 de specialiștii din sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova vor participa la un curs de instruire în domeniul întreținerii și operării sistemelor de aprovizionare cu apă și sanitație, pentru a-și consolida capacitățile și a oferi servicii de calitate cetățenilor conectați la rețelele de apeduct. Cursul a fost lansat astăzi, în prezența de Secretarului de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapis, și a angajaților asociațiilor "Apa-Canal" din teritoriu, anunță Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Secretarul de Stat, Valentina Țapiș a vorbit în cadrul evenimentului,  despre programul complex al cursului, divizarea în ore teoretice și practice, și importanța consolidării capacităților operatorilor în contextul sporirii numărului de locuitori conectați la rețele de apeduct: "În contextul lansării noului Program „Apă Bună pentru Moldova", Guvernul își propune să sporească calitatea serviciilor prestate de operatorii Apă-Canal pentru a îmbunătăți calitatea apei și a evita creșterea numărului de îmbolnăviri cauzate de calitatea insuficientă a apei potabile. Realizarea angajamentelor asumate depinde atât de existența surselor sigure de apă potabilă, cât și de gestionarea eficientă a unei infrastructuri moderne care să asigure livrarea produselor și serviciilor de calitate consumatorului final".

Deținătorii de studii superioare tehnice vor frecventa orele de instruire pe parcursul a 12 luni, inclusiv ore de curs și ore de laborator, iar absolvenții de instituții de învățământ superior vor frecventa cursul un an și jumătate, timp în care, toți participanții își vor îmbunătăți abilitățile și deprinderile privind planificarea, procedurile și tehnicile aplicabile pentru funcționarea și întreținerea cu succes a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

"În calitate de formatori sunt colaboratorii Centrului de Formare Continuă al Universității Tehnice din Moldova, unicul centru din țară, ce oferă studii de recalificare profesională, dispune de facilități tehnice și profesori calificați, iar certificatele de studii, oferite la finalizarea cursului, sunt recunoscute și aprobate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării", a precizat Valentina Țapiș, în mesajul de adresare către participanți.

Totodată, oficialul și-a exprimat încrederea că astfel de instruiri vor spori capacitățile instituțiilor ce oferă servicii publice locale în domeniul aprovizionării cu apă și sanitație, precum și încrederea cetățenilor în prosperarea sectorului.

Cursul de instruire se desfășoară în cadrul proiectului "Consolidarea cadrului instituțional în sectorul aprovizionării cu apă și sanitație în Republica Moldova ", este realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Centrul Universitar de Formare Continuă a Universității Tehnice din Moldova șisuportul Agenției de Cooperare Elvețiană și Agenția Austriacă de Cooperare.  Costul total al proiectului constituie circa 2,3 mln de lei.



 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud