print
“Parada Florilor”, eveniment de excepţie în sudul țării și punct de atracţie pentru turiști
22.04.2019
1276 Accesări

Zeci de floricultori din întreaga țară și meșteri populari, reprezentanţi ai autorităților publice centrale și locale, precum şi oficialităţi înalte din țară și de peste hotare au onorat cu prezenţa lor, de Florii, centrul de reşedinţă al Regiunii de Dezvoltare Sud. În această zi, la Cimişlia, deja al șaselea an, se desfăşoară un eveniment de excepţie - "Parada Florilor". Alături de cimișlieni, în această minunată zi de sărbătoare, s-a aflat în calitate de oaspete de onoare și Dumitru Diacov, deputat în Parlamentul Republicii Moldova ales pe Circumscripția nr.40 Cimișlia-Basarabeasca.

Cea de-a șasea ediţie a Expoziţiei-târg "Parada Florilor" a întrunit la Cimişlia zeci de persoane din diferite colțuri ale țării, pasionate de creșterea florilor, dar și sute de localnici care au admirat roadele muncii celor care au făcut din pasiunea lor pentru flori o afacere "parfumată". 

Evenimentul a fost organizat pentru a șasea oară de administrația raionului Cimișlia cu scopul de a promova cultivarea în masă a florilor, arbuştilor şi pomilor decorativi, precum și producerea materialului semincer și vine să contribuie la dezvoltarea floriculturii atât în Regiunea de Dezvoltare Sud, cât şi în întreaga ţară. 

În una din cele mai frumoase duminici ale primăverii, Duminica Floriilor, bulevardul Ştefan cel Mare al oraşului a prins culoare şi s-a transformat într-o imensă grădini cu flori de toată frumuseţea şi pentru toate gusturile. Astfel încât cei veniţi la sărbătoare au putut nu numai să admire, dar şi să procure flori și arbori decorativi pe placul inimii.

Mai mult de atât. Participanţii la eveniment au avut ocazia să descopere Sudul ţării prin meşterii populari şi artiştii din această zonă, dar şi din regiunile Centru şi Nord ale Moldovei.  

Agenda celei de-a șasea ediții a Expoziției-târg „Parada Florilor" a prevăzut vernisaje tematice, expoziţii de gastronomie pe bază de flori, de artizanat şi textile cu ornament floral, concursuri pentru cea mai bună prezentare și cea mai originală compoziție florală, un atelier de lucru privind îngrijirea florilor, sesiune foto pentru copii etc. Totodată, au fost puse în vânzare utilaje şi echipamente necesare pentru horticultori.

Pe lângă expoziţia de flori de diferite specii, oamenii au putut urmări cu admirație şi o defilare plină de culoare și farmec a copiilor îmbrăcaţi în costume cu tematică florală, veniți din 18 instituții de învățământ ale raionului

Vizitatorii expoziției-târg de la Cimișlia au beneficiat, cu ocazia evenimentului, şi de sfaturi deosebit de utile și originale privind modul de amenajare a unei grădini. Astfel, bunăoară, cei care intenționează să planteze flori în curți au aflat că pot opta pentru diverse compoziții florale, cum ar fi cele plantate într-un coș din nuiele sau chiar în caloși, descoperind că până și încălțămintea poate fi un element decorativ.

Atmosfera de poveste care a dominat pe întreg parcursul sărbătorii a fost întreținută de un concert de muzică şi dansuri populare. Și, în timp ce unii au cumpărat flori, alții au profitat de ocazie să admire prestaţia colectivelor artistice din Cimişlia, printre care a Ansamblului folcloric de bărbați "Cimișarii" și Ansablului de dansuri populare "Ițele", a Orchestrei de muzică populară "Doina Prutului" din orașul Cantemir și a Ansamblului de dansuri populare "Călușarii" din județul Prahova, România.

"Sectorul floriculturii are un mare potenţial care trebuie promovat prin familiarizarea cumpărătorilor cu asortimentul, diversitatea produselor floricole și volumul de producere al crescătorilor de flori, cu diverse specii de arbuști și arbori decorativi. De asemenea, producătorii de material semincer, bulbi, butași, tuberculi, puieți trebuie să dispună de o platformă pentru facilitarea schimbului de experiență, fapt care va susţine și atragerea turiștilor în zonă", a ținut să menționeze președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol. 

Cea de-a VI-a ediţie a evenimentului a adunat vizitatori din peste 11 raioane ale ţării.


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud