print
A fost lansat un portal web de transparență bugetară
06.08.2019
412 Accesări

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, cu susținerea Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), au lansat astăzi un portal web de transparență bugetară (buget.mf.gov.md). 

Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița a declarat că scopul portalului este aliniat cu principiul transparenței care îi ghidează activitatea sa la minister. "Transparența este unul dintre principiile de bază ale guvernului nostru, iar acest portal este un pas înainte pentru a contribui la înțelegerea și monitorizarea felului în care este colectat și cheltuit banul public. Încurajez cetățenii să urmărească unde și câți bani publici sunt alocați, iar experții economici să utilizeze portalul pentru a realiza analize riguroase", a spus ministrul Finanțelor.

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan a menționat că respectivul portal va permite societății civile să participe la monitorizarea bugetului.
"Orice cetățean din Moldova poate să acceseze portalul bugetar pentru a afla informații fiscale despre instituțiile guvernamentale centrale și locale. Plătitorii de impozite vor putea vedea cum sunt cheltuiți banii lor. Economiștii, mediul academic, și experții din organizațiile think-tank vor avea acces la o resursă valoroasă de cercetare. Jurnaliștii vor avea la îndemâna lor informație din prima sursă. Societatea civilă va fi mai bine dotată să promoveze participarea civică în procesul bugetar", a declarat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

"Acest portal web este un indicator clar că Moldova avansează în direcția sporirii responsabilizării Guvernului, și FSVC încurajează instituțiile din Moldova să continue aceste eforturi", a adăugat Charles E. Kilbourne, Director Executiv al FSVC. 
Portalul va contribui la sporirea transparenței bugetare în Moldova și la responsabilizarea instituțiilor Guvernului Republicii Moldova, în special a Ministerului Finanțelor. 

Acesta conține date despre crearea și executarea bugetelor naționale și locale, și oferă acces publicului larg, inclusiv cetățenilor de rând, la informații bugetare și fiscale de interes public. Datele sunt prezentate într-un format clar, vizual și ușor de navigat adaptat la diverse categorii de utilizatori. 

Portalul agreghează datele din sursele Ministerului Finanțelor și Trezoreriei referitor la veniturile și cheltuielile autorităților publice locale și centrale, și prezintă seriile de date bugetare selectate în formate vizuale accesibile pentru trei categorii de utilizatori:  utilizatori simpli (cetățeni de rând fără cunoștințe specializate în finanțele publice), utilizatori intermediari (jurnaliști de profil economic/financiar, societatea civilă, instituții de stat), și în format detaliat (granular) pentru utilizatorii avansați (cercetători în economie și analiști, organizații specializate tip 'think-tank'). 

Precizăm că, implementarea portalului web de transparență bugetară a costat 29.046 dolari SUA, bani oferiți de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Prețul include și mentenanța timp de un an, precum și introducerea noilor funcționalități.

Portalul web poate fi accesat la următoare adresă:  buget.mf.gov.md

 

Copyright © 2020 Agenția de Dezvoltare Regională Sud