print
Republica Moldova va avea un Sistem Informațional Automatizat „Cadastrul de Stat al Apelor”
24.10.2019
872 Accesări

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 23 octombrie 2019, conceptul Sistemului Informațional Automatizat (SIA) „Cadastrul de Stat al Apelor". Această viziune nouă va permite monitorizarea controlului și utilizarea rațională a resurselor de apă de suprafață și subterane.

Conceptul SI „Cadastrul de stat al apelor" reprezintă o viziune asupra creării și funcționării spațiului informațional al domeniilor ce țin de protecția, gestionarea și evidența resurselor de apă de suprafață și subterane, a construcțiilor hidrotehnice și a zonelor protejate și include scopul, sarcinile, principiile, caracteristicile de bază, aspectele funcționalității și arhitecturii conceptuale ale sistemului.

SIA are destinația să asigure și să reglementeze accesul operativ la informația privind resursele de apă și la luarea operativă a deciziilor. Sistemul asigură susținerea informațională a sistemului de management în domeniul protecției resurselor de apă, fapt ce permite sporirea calității factorilor naturali și asigurarea dreptului populației la apă. Sistemul va permite furnizarea informației relevante reprezentanților administrației publice, societății civile, organizațiilor naționale și internaționale, persoanelor juridice și fizice.

Aprobarea Conceptului SIA „Cadastrul de stat al apelor" este prevăzută în Planul de acțiuni a Guvernului, stabilit pentru anul 2019, iar crearea propriu zisă a sistemului informațional va fi realizată până în luna mai a anului 2020.

Crearea Sistemului informațional este asigurată din cadrul proiectului de asistenta tehnica, finanțat de SDC și ADA.

Sursa: MADRM

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud