print
Situația curentă privind implementarea proiectului "Dezvoltarea durabilă a Parcului industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională", discutată în cadrul unei ședințe la ADR Sud
14.11.2019
402 Accesări

Grupul de lucru pentru achiziții publice din cadrul Agenției de Dezvoltare Regionale Sud s-a convocat, astăzi, în ședință de lucru, pentru a examina situația curentă din cadrul proiectului "Dezvoltare durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională". În cadrul ședinței, prezidate de Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și președinte al grupului de lucru pentru achiziții, au fost discutate de comun acord cu reprezentanții antreprenorului și managerul de proiect, atât problemele confruntate, cât și soluțiile ce urmează a fi întreprinse în vederea executării cu succes a lucrărilor planificate pentru anul 2019.

în această ordine de idei, Victoria Ciobanu, manager local de proiect, a informat prezența despre faptul că, până la moment, la șantierul de construcție a viitorului Parc Industrial Cahul au fost executate lucrările de sistematizare pe verticală, cotele fiind aduse în conformitate cu proiectul tehnic de execuție. Totodată, antreprenorul general a executat montarea sistemului de canalizare pluvială în conformitate cu devizul local nr.7-4. Și anume: au fost efectuate săpături mecanice cu excavatorul și săpături manuale de pământ, s-au montat elementele prefabricate din beton armat tip L=400X350 pentru canale, 301 metri de țeavă din polietilenă de înaltă densitate, cu diametrul de 350 mm. Au fost executate, de asemenea. 4 cămine de vane din elemente de beton armat prefabricat cu diametrul de 1,0 m.

În contextul celor relatate, părțile au mai discutat despre necesitatea operării unor modificări în cadrul proiectului "Dezvoltare durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională", ca urmare a executării de către antreprenor a unor lucrări suplimentare. În această ordine de idei, membrii grupului de lucru pentru achiziții au efectuat o evaluare a devizului suplimentar întocmit de Institutul de proiectare și au purtat negocieri cu reprezentanții antreprenorului în ceea ce privește agrearea ofetei suplimentare înaintate de către acesta din urmă pentru operarea unor modificări la proiect.

Amintim, că proiectul Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională" este o inițiativă a Consiliului Raional Cahul, care își propune drept scop dezvoltarea infrastructurii de afaceri din regiune prin crearea unui mediu favorabil investițiilor. Acest proiect este implementat de ADR Sud, cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Valoarea totală a proiectului constituie 20 861 690 lei, dintre care 861.690 lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Cahul. În anii 2018 și 2019, pentru realizarea lucrărilor în cadrul proiectului dat, au fost alocați din FNDR câte 3,0 milioane de lei.

Se estimează că înființarea Parcului Industrial Cahul va avea un impact direct asupra dezvoltării economice şi a creşterii nivelului de industrializare a sudului ţării. Noua infrastructură de afaceri va permite atragerea investiţiilor directe în regiune de aproape 103 milioane de lei şi crearea a cel puţin 440 de locuri noi de muncă spre sfârşitul celui de-al cincilea an de activitate a Parcului.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud