print
Cât mai ține vremea bună, la Parcul Industrial Cahul se lucrează la capacitate maximă
05.12.2019
1324 Accesări

Specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională  (ADR ) Sud, Andrei Popușoi, șeful Secției management proiecte, și Nicolae Cotruță, specialist, au efectuat, recent, o vizită de lucru la Cahul pentru a monitoriza mersul lucrărilor în cadrul proiectului investițional "Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională", finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR).

În cadrul vizitei au participat președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă, vicepreședintele Ruslan Nedov, managerul de proiect, Victoria Ciobanu, reprezentanți ai antreprenorului general și subantreprenorului, dirigintele de șantier și responsabilul tehnic.

Părțile responsabile au efectuat, mai întâi, o cercetare vizuală a șantierului viitorului Parc Industrial, constatând că, pe moment, acolo se desfășoară, în principal, lucrări de nivelare a pământului și de pregătire a terenului pentru construcție. Totodată, subantreprenorul execută lucrări de montare a bordurilor prefabricate din beton, pentru trotuare de 20X30 cm, pe fundația de beton de 30X15 cm, în conformitate cu devizul local 7-2 "Amenajarea".

Întru buna realizare a proiectului, cât și pentru a exclude neexecutarea volumelor prevăzute de graficul de execuție și tergiversarea acestora din cauza înrăutățirii vremii, specialiștii ADR Sud au recomandat firmei angajate să lucreze la capacitate maxima din moment ce acest lucru îl permit condițiile meteo favorabile.

Ulterior, la solicitarea ADR Sud, reprezentanții antreprenorului general s-au deplasat la Consiliul Raional Cahul pentru a discuta, împreună cu administrația raionului, despre provocările și impedimentele pe care antreprenorul le întâmpină în procesul de realizare a contractului de antrepriză. În cadrul întrunirii a fost analizat mersul lucrărilor de construcție, gradul de valorificare a mijloacelor financiare oferite din FNDR pentru anul curent.

Totodată, s-a vorbit și despre tergiversarea efectuării transferului, pe contul ADR Sud, a contribuției Consiliului Raional Cahul, necesare pentru finalizarea lucrărilor de gazificare din cadrul proiectului dat. În această ordine de idei, vicepreședintele raionului Cahul, Ruslan Nedov, a dat asigurări că transferul contribuției beneficiarului  proiectului va fi efectuat în cel mult trei zile lucrătoare.

Amintim, că proiectul „Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională" este o inițiativă a Consiliului Raional Cahul, care își propune drept scop dezvoltarea infrastructurii de afaceri din regiune prin crearea unui mediu favorabil investițiilor.

 Acest proiect este implementat de ADR Sud, cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR). Valoarea totală a proiectului constituie 20 861 690 lei, dintre care 861.690 lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Cahul. În perioada anilor 2018 și 2019, pentru realizarea lucrărilor în cadrul proiectului dat, au fost alocați din FNDR, respectiv, câte 3,0 milioane lei.

Se estimează că înființarea Parcului Industrial Cahul va avea un impact direct asupra dezvoltării economice şi a creşterii nivelului de industrializare a sudului ţării. Noua infrastructură de afaceri va permite atragerea investiţiilor directe în regiune de aproape 103 milioane de lei şi crearea a cel puţin 440 de locuri noi de muncă spre sfârşitul celui de-al cincilea an de activitate a Parcului.


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud