print
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a fost constituit. Piotr Pușcari, desemnat în funcția de preşedinte al CRD Sud
23.01.2020
2063 Accesări

23 ianuarie 2020, Cimișlia

In după-amiaza zilei de joi, 23 ianuarie a.c., în sala de ședințe a Consiliului Raional Cimișlia a avut loc reuniunea Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud. Membrii CRD Sud de legislatura a IV-a (2020-2025) s-au reunit în prima ședință de constituire, în cadrul căreia au ales noua conducere a forului regional și au dezbătut probleme importante. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud.

La întâlnirea prezidată de Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, au participat președinții celor 8 raioane care intră în componența Regiunii de Dezvoltare Sud, dar şi reprezentanții asociațiilor de primari, ai societății civile și sectorului privat din fiecare raion al regiunii. De asemenea, la eveniment au mai participat Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională a MADRM, Petru Veverița, șeful Unității consiliere politici în dezvoltare regională în cadrul GIZ Moldova, specialiști din cadrul ADR Sud, consultanți regionali GIZ Moldova și reprezentanți ai mass media.

Cei 28 din 32 de membri ai CRD Sud prezenți la ședință au ales, cu majoritatea de voturi, președintele și vicepreședintele Consiliului. Astfel, președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, a fost desemnat președinte al CRD Sud. Iar în calitate de vicepreședinte al CRD Sud a fost ales președintele raionului Cahul, Marcel Cenușă. Reprezentant al CRD Sud în cadrul Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), din sfera sectorului privat, a fost desemnată Svetlana Nițoreanu, administrator al societății cu răspundere limitată "Lanacomlux" din raionul Căușeni.

"Am fost onorat să fiu ales astăzi preşedinte al forului regional şi cred că cea mai importantă misiune a mea, de acum încolo, este să-mi aduc aportul la dezvoltarea nu doar a raionului Basarabeasca, ci și a regiunii în ansamblu. Și împreună cu colegii din CRD Sud, președinți de raioane, primari, reprezentanți ai businessului și mediului asociativ, vom munci ca să atragem investiții majore, astfel încât Regiunea de Dezvoltare Sud să ajungă a fi una atractivă, cu o infrastructură modernă, cu o economie durabilă și comunități prospere", a declarat Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca și președintele nou ales al CRD Sud.

Secretarul de stat Dorin Andros a felicitat conducerea CRD Sud și membrii noi aleși și a precizat că MADRM și ADR Sud salută și încurajează implicarea activă a tuturor membrilor Consiliului în procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională. Oficialul a anunțat că urmează să fie anunțat un nou concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), subliniind că MADRM pledează pentru transparența alocării mijloacelor financiare din FNDR și că membrii CRD Sud sunt actori importanți în cadrul acestui proces complex de luare a deciziilor.

"Urmează să organizăm un nou apel de propuneri de proiecte și este primordial să acordăm o mai mare importanță programelor de dezvoltare economică la nivel regional. Îndemnăm autoritățile publice locale să participe mai activ și mai responsabil la viitorul apel de propuneri de proiecte și să se implice plenar în activitățile noastre", a menționat Dorin Andros.

În cadrul aceleiași ședințe, membrilor CDR Sud le-au fost aduse la cunoștință principiile generale ale dezvoltării regionale. În această ordine de idei, directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a vorbit despre rolul și atribuțiile CRD și ADR. Totodată, șefa ADR Sud a trecut în revistă cele mai importante activități și proiecte investiționale realizate de Agenție în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională, pe parcursul anului 2019.

Prin intermediul unui raport amplu de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regonală Sud 2016-2020, în perioada anului 2019, actorilor de dezvoltare regională și invitaților la ședință le-au fost prezentate cele mai importante rezultate obținute de specialiștii Agenției în domeniul implementării proiectelor de dezvoltare regională, programare regională și cooperare externă, atragere investiții, organizare evenimente de promovare a regiunii, schimb de experiență și bune practici etc. Totodată, membrii CRD Sud au fost informați despre activitățile Agenției planificate pentru anul 2020, care se regăsesc în Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020, în anul 2020.

Potrivit raportului, în 2019, ADR Sud a realizat proiecte de dezvoltare regională și a organizat evenimente al căror principal obiectiv a fost implementarea politicii de dezvoltare regională și atragerea investitorilor străini în regiune. Astfel, în 2019, valoarea totală a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud se cifrează la 107,13 milioane lei, din care 31,13 milioane lei sunt bani valorificați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), 74,3 mln lei - mijloace financiare valorificate din sursele UE, GIZ și 1,7 milioane lei - atrași din surse externe.

Membrii CRD Sud au luat act de activitățile realizate de Agenție în vederea implementării proiectelor investiționale finanțate din FNDR și din sursele UE, de rolul și atribuțiile care le revin în realizarea obiectivelor politicii naționale și regionale în domeniul dezvoltării regionale, precum și de atribuțiile și activitatea curentă a ADR Sud, instituție ce realizează obiectivele regionale și naționale de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova.

La finalul evenimentului, Petru Veverița, șeful Unității consiliere politici în dezvoltare regională în cadrul GIZ Moldova, le-a vorbit noilor membri ai CRD Sud despre asistenţa acordată de proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova.

Informațiile prezentate membrilor CRD Sud le găsiți atașate mai jos, la rubrica „Fișiere".

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud, în componența căreia intră raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Cahul, Cantemir și Taraclia. CRD Sud este alcătuit din 32 membri: președinții raioanelor componente și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion al regiunii. Membrii CRD Sud își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Potrivit legislației, componența CRD Sud se modifică după ce au loc alegeri locale generale.  




 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud