print
Ziua Pământului – ocazie să învățați mai multe despre protecţia mediului şi să îi învățați și pe copii să trăiască în armonie cu planeta
22.04.2020
50768 Accesări

Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an, la 22 aprilie, și cu această ocazie se trage un semnal de alarmă privind protejarea mediului înconjurător. 

Această zi a fost fondată cu scopul de a trezi interesul clasei politice față de mediu. Ziua Planetei Pământ a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a atrage atenția clasei politice față de dezinteresul pe care îl arăta mediului înconjurător. Prima dată acest moment a fost marcat prin manifestații antipoluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani.

Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Gaylord Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.

Data de 22 aprilie a fost stabilită drept Ziua Pământului de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009.

În ultimii ani, Ziua Pământului a devenit globală, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de țări și ridicând problemele de mediu pe scena mondială, peste un miliard de oameni exprimându-și interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acțiuni dedicate acestei zile.

În 2020, Ziua Pământului împlinește cea de-a 50-a aniversare. Deși stăm cu toții acasă, în izolare, de Ziua Pământului este bine totuși să consemnăm această dată prin a ne gândi și reaminti fiecare ce putem face pentru protecţia mediului. De asemenea, este bine să-i învățăm și pe copii aceste lucruri. Să nu uităm că prin puterea exemplului se învață cel mai bine!

Ce lucruri simple pot face o diferenţă:

Învaţați-vă să strângeți şi să nu lasați niciodată deşeuri în urma voastră. Mai mult, dacă mergeţi, de exemplu, la pădure şi în locaţiile de camping și vedeţi gunoaie, puteţi oferi un exemplu strângând deşeurile voi înşivă, criticând în acelaşi timp persoanele care le-au lăsat.

Amintiți-vă că apa, deşi curge mereu, este preţioasă. Aşadar, nu trebuie niciodată să lăsăm robinetul să curgă mai mult decât este necesar. Ştiați că un simplu gest precum cel de a închide robinetul în timpul scurt în care periați dinţii sau săpuniți mâinile salvează o cantitate enormă de apă de-a lungul vieţii Dvs.?

Nu consumați energie inutil! Când nu stați în cameră, stingeți lumina, când nu folosiți un aparat (TV, computer), închideți-l (nu îl lăsați pe stand-by, tot consumă). Achiziţionați baterii reîncărcabile şi becuri fluorescente care consumă mai puţin; de asemenea, lămpile cu energie solară sunt minunate: dacă, de exemplu, copilul vostru doarme doar cu o lampă, încarcați ziua o lampă solară şi seara ea va lumina până dimineaţa.

Refolosiți orice se poate. Nimeni nu vă spune să deveniți un nazist al refolosirii şi reciclării, însă v-ați gândit vreodată câte puteți reutiliza, în loc să le aruncați? Hainele vechi, ce nu pot fi donate, pot deveni cârpe de şters, bunicile ştiau ele ce ştiau. De asemenea, o regulă de aur este să mergeți mereu la cumpărături fie cu un rucsac, fie cu plase de material reciclabil, ce pot fi refolosite de multe ori. Evitați containerele de unică folosinţă – câtă risipă şi inutilitate, la fel şi multe produse de unică folosinţă.

Participați împreună cu copilul la activităţi de voluntariat de colectare a deşeurilor sau, mai amuzant, de plantare a copacilor. 

Învățați, pe cât e posibil, să separați şi să aruncați în pubele speciale gunoiul menajer, sticla, plasticul, hârtia, metalul. Învățați să recunoaşteți şi să alegeți ambalajele ecologice, ce pot fi reciclate (există câteva simboluri universale pe acestea). Dacă nu există pubele corespunzătoare pentru sticlă, plastic, hârtie şi metal (o problemă în unele oraşe şi cartiere), interesați-vă la întreprinderea de colectare şi reciclare a deşeurilor.

Aparatele electrice vechi sau stricate, mici sau mari, precum şi baterii sau becuri, nu se aruncă la gunoi, ci se trimit la un centru de colectare deşeuri electrice şi electronice.

Lucruri interesante despre Pământ

  • Viteza de rotație a Pământul variază, zilele au devenit mai scurte

​Ca rezultat al variației forțelor gravitaționale sub influența Lunii, a Soarelui și a celorlalte planete din sistemul solar, precum și al altor mecanisme cosmice, viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe ajunge să varieze în timp. Ce rezultat este faptul că zilele au devenit mai scurte cu sutimi de secundă, ceea ce sugerează că viteză unghiulară de rotație a Pământului în jurul axei sale a crescut. Factorii care induc această sporire de viteză nu au fost încă determinați cu exactitate.

  • Gravitația nu este uniformă pe toată suprafața Pământului, în unele locuri ne putem simți mai grei

Specialiștii susțin că în anumite locuri de pe Pământ, ne putem simți mai grei decât în altele. Acest fenomen este explicat prin faptul că, în unele regiuni de pe planetă, atracția gravitațională acționează cu o forță mai mare decât în majoritatea zonelor. Un punct în care gravitația se manifestă cu intensitate scăzută se află în vecinătatea coastelor indiene, în timp ce, fenomenul atracției acționează mai pronunțat în Oceanul Pacific de Sud. Cauza acestor iregularități este momentan necunoscută.

  • Specialiștii estimează că vârsta Pământului este de aproximativ 5 milioane de ani.
  • 70% din suprafaţa totala a Pământului este acoperită cu apă.
  • Distanţa dintre Pământ şi Soare este de 150 de milioane de kilometri.
  • Atmosfera Pământului este compusă din nitrogen (77%), oxygen (21%) şi alte gaze precum dioxid de carbon.
  • La început, Pământul a fost compus doar din hidrogen şi heliu.
  • Pământul este singura planetă din sistemul solar pe care se găseşte apa în trei stări: lichidă, gazoasă şi solidă.
  • Durează 8 ½ minute pentru ca lumina soarelui să ajungă pe Pământ.
  • Inima Pământului este alcătuită din fier şi nichel.
  • Cel mai înalt munte de pe Pământ este Everest, cel mai fierbinte deşert este Sahara , cea mai mare mare este Marea Caspică, cel mai lung râu este Nil.
  • Cu cantitatea de sare din oceane s-ar putea acoperi suprafaţa Pământului de 500 de ori.
  • Cea mai veche rocă de pe Pământ are două milioane de ani şi a fost descoperită în Marele Canion.

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud