print
Lansarea proiectului „Renașterea meșteșugurilor autentice populare - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă”
19.08.2020
426 Accesări

În aceste momente la Iași, România, se desfășoară Conferința de lansare a proiectului transfrontalier realizat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, 2014 – 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate,  „Renașterea meșteșugurilor autentice populare - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă”.

Proiectul va fi implementat în cele 8 raioane ale regiunii de dezvoltare Sud din R. Moldova și 2 județe din România și are ca scop promovarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric.

„Prin realizarea activităților propuse în cadrul proiectului ne propunem să contribuim la îmbunătățirea potențialului turistic a zonei transfrontaliere din regiunea de sud cu o nouă activitate economică legată de meșteșugurile tradiționale, și suntem convinși că proiectul va deschide o modalitate  de creștere a veniturilor meșteșugarilor de pe ambele părți ale Prutului. Pentru noi toți este important dezvoltarea și  păstrarea codului genetic al identității naționale a comunităților, care au moștenit și dezvoltă patrimoniul cultural comun ca urmare a evoluției istorice” a menționat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, doamna Maria Culeșov.

Totodată, doamna Culeșov, din numele ADR Sud și a regiunii Sud și-a exprimat recunoștința față de partenerii proiectului, Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului”, în persoana doamnei Silvia Cozmînca și a întregii echipe cu care urmează să înceapă implementarea proiectului sus menționat.

„Apreciem înalt şi exprimăm gratitudinea noastră față de Delegația Uniunii Europene, Guvernul României, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, Dl Ministru Ion ȘTEFAN, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi, Dna Fulga Turcu, care pentru toată perioada de aplicare, evaluare și aprobare a proiectului, ne-a oferit atenție, suport și ghidare. Desigur o recunoștință aparte o exprim CNCDR și personal,  Ministrului Agriculturii Dezvoltării Regionale și mediului, Domnului Ion PERJU, pentru suportul financiar și încrederea acordată  realizării activităților proiectului.” a mai adăugat doamna Director, Maria Culeșov.

Menționăm că perioada de implementare a proiectului este de 16 luni, începând cu data de 25.06.2020, iar valoarea totală a acestuia este de 110.430 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 99.387 euro, iar restul de 10% reprezintă co-finanțarea partenerilor din proiect.

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud