print
A fost evaluat impactul și durabilitatea proiectului "Construcția drumului Codreni - Sagaidacul Nou". Drumul nou construit facilitează activitatea agenților economici din regiune și oferă un acces sporit și o securitate rutieră maximă pentru locuitorii a 13 sate din raioanele Cimișlia și Basarabeasca
24.08.2020
557 Accesări

În Regiunea de Dezvoltare Sud continuă procesul de evaluare a impactului proiectelor implementate. În data de 19.08.2020, echipa ADR Sud, formată din angajații secțiilor Monitorizare și Evaluare și Monitorizare Integrată a Proiectelor, a efectuat o vizită de evaluare în teren a proiectului "Construcția drumului Codreni - Sagaidacul Nou", implementat în anul 2013, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. 

Drept obiective principale ale proiectului dat erau: Creşterea calităţii infrastructurii rutiere pentru localităţile din raioanele Cimişlia şi Basarabeasca, prin conectarea directă a drumului L580 la traseul naţional M3 și îmbunătăţirea accesibilităţii călătorilor şi mărfurilor spre şi din 13 sate din raioanele Cimişlia (Codreni, Sagaidacul Nou, Sagaidac, Suric, Zloţi, Satul Nou, Selemet, Mihailovca, Batîr, Troiţcoe) şi Basarabeasca (Ivanovca, Iserlia, Sadaclia) spre drumul naţional M3 (inclusiv spre mun.Chişinău). Beneficiarii proiectului fiind circa 27,3 mii locuitori din 13 localități ale raioanelor Cimișlia și Basarabeasca.

Construcția  drumului Codreni-Sagaidacul Nou are o importanță majoră și un impact incontestabil. Așteptările tuturor grupurilor țintă fiind foarte mari, acestea au fost satisfăcute pe măsură.

În urma implementării acestui proiect au fost construiți 4,84 km de drum local, care permite accesul direct la drumul naţional M3 a locuitorilor din 13 sate. Ca rezultat, s-a obținut o infrastructură îmbunătăţită a reţelelor de drumuri; un mediu favorabil pentru investiţii autohtone şi străine; securitate rutieră crescută; poluarea mediului scăzută; cheltuieli reduse pentru deplasare pasageri şi transport mărfuri spre şi din capitala ţării deoarece distanța parcursă pentru o bună parte a unităților de transport s-a redus considerabil.

Ca rezultat, rutele de transport interurban de pasageri din localitățile beneficiare fiind redirecționate pe tronsonul de drum construit, au redus considerabil distanța parcursă. Ca exemplu, distanța parcursă până la Chișinău pentru locuitorii satului Codreni a fost redusă de la 94 km la 41 km; pentru locuitorii s. Satul Nou de la 87 km la 45 km; pentru locuitorii s. Selemet de la 81 km la 54 km; pentru locuitorii s. Iserlia de la 81 km la 62 km.

Din interviurile efectuate cu primarii comunelor Codreni și Porumbrei, precum și din informațiile obținute de la Consiliul raional Cimișlia (aplicant al proiectului), am constatat că a sporit considerabil traficul pe tronsonul de drum nou construit. Drumul nou construit facilitează activitatea economică a agenților economici din regiune, care doresc să-și comercializeze mărfurile la piețele de desfacere, cheltuielile de transport și timpul fiind reduse deoarece decade necesitatea de ocolire lungă ca în trecut.

În rezultatul optimizării instituțiilor educaționale din raion, elevii din comuna Codreni și alte localități sunt transportați cu autobuzul școlar într-un timp optimal și în siguranță către gimnaziul Porumbrei. Pot fi menționate un șir lung de facilități sociale pentru grupurile țintă prin optimizarea lungimii de drumuri din rețeaua existentă. Respectiv, actualmente acest drum soluționează multiple probleme de ordin economic și social în regiune.

Costul total al proiectului a fost de 22,65 milioane lei, dintre care achitați din FNDR  - 21,73 mln lei, iar 917,09 mii lei - din contul Consiliului raional Cimișlia.

Durabilitatea investiției este asigurată din Fondul Rutier Național de către Autoritatea Națională a Drumurilor.

Un fapt îmbucurător și ca element de continuitate și durabilitate a proiectului îl constituie acel lucru că, la moment, se desfășoară lucrările de reconstrucție a drumului G122 pe tronsonul Mihailovca- Sagaidacul Nou, care se va conecta la tronsonul de drum construit anterior. Costul total al investiției fiind de circa 113 mln. lei.

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud