print
EU4Innovation – un centru regional de excelență în IT urmează a fi deschis în sudul țării
22.10.2020
1001 Accesări

Municipiul Cahul va deveni primul „StartUp City" din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova în următorii patru ani. Astfel, la Cahul urmează a fi creat Centrul EU4Innovation, un centru regional de excelență în IT.

Acesta va avea o suprafață de 1500 de m2, centrul va dezvolta mai multe servicii locale și 137 de programe și activități, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.

Astfel, începând cu luna curentă și până în anul 2024, vor fi operate mai multe investiții care vor contribui la dezvoltarea raionului Cahul și a regiuii sud în ansamblu.

Eforturile pentru acest proiect important sunt comune – ale Guvernului Republicii Moldova, Universității de Stat „P.B. Hașdeu” din Cahul, MEI, Primăriei municipiului Cahul, ATIC cu asistența financiară a Uniunii Europene și partenerilor suedezi.

Centrul regional de excelență în IT va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor. De asemenea „Startup City Cahul” va sprijini educația STEM în strânsă sinergie cu alte inițiative existente și dezvoltate  deja de ATIC și TEKWILL. Acest lucru se va face prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat.

ATIC, implementatorul proiectului „Startup City Cahul”, se angajează ca, până în anul 2024, să contribuie la crearea și organizarea programelor de formare pentru pregătirea forței de muncă locale; să contribuie la extinderea culturii antreprenoriale în regiune și să consolideze capacitățile startup-urilor inovatoare; să promoveze tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM,  pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare.

Centrul EU4Innovation va fi localizat în incinta Universității de Stat „P.B. Hașdeu” din Cahul, iar studenții și cercetătorii acesteia vor putea beneficia din plin de oportunitățile oferite de Centru. Circa 11.500 de elevi din Cahul și peste 50.000 de elevi din 200 de școli din toată țara vor studia discipline IT,  500 de profesori își vor îmbunătăți competențele digitale în cadrul unor programe de formare. De asemenea, 300 de studenți din cadrul universităților și colegiilor vor urma cursuri de formare în IT și domeniile conexe.

Mai mult, în următorii 4 ani, se preconizează că, cel puțin 20 de startup-uri locale se vor bucura de asistență și suport, 15 inițiative non-IT vor beneficia de susținere, iar 2600 de persoane vor beneficia de programe educaționale de antreprenoriat.

În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Asociația Națională a Companiilor TIC și autoritățile municipiului Cahul au semnat, astăzi, un Memorandum de Înțelegere pentru implementarea proiectului EU4Moldova „Startup City Cahul”.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud