print
Ședință de lucru cu beneficiarii proiectelor implementate în raionul Leova cu suportul Uniunii Europene
24.12.2020
1234 Accesări

Astăzi, 24 decembrie 2020, în incinta Consiliului Raional Leova, a avut loc o ședință de lucru cu beneficiarii proiectelor ce se implementează, la moment, în raionul Leova din sursele Uniunii Europene,  prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La ședință au participat responsabili din cadrul administrației raionului Leova, printre care vicepreședinta raionului, Aliona Briciag, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, primarii localităților beneficiare ale proiectelor finanțate de UE - Leova, Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui ș.a.

În conformitate cu agenda de lucru a ședinței, s-a discutat despre mersul și evoluția lucrărilor în cadrul proiectelor de alimentare cu apă și canalizare și eficiență energetică, împlementate în raionul Leova din sursele Uniunii Europene, precum și despre necesitatea stringentă a onorării de către beneficiari a angajamentelor asumate, și anume, despre obligațiunea acestora de asigurare a contribuțiilor prevăzute în contractele de finanțare.

De asemenea, s-a discutat despre apariția unor volume adiționale de lucrări, care de asemenea necesită de a fi acoperite parțial de către beneficiarii investițiilor.

Șeful Secției Managementul integrat al proectelor din cadrul ADR Sud, Andrei Popușoi, și specialistul în monitorizarea proiectelor, Nicolae Cotruță, au atras atenția primarilor localităților beneficiare asupra faptului că pentru implementarea cu succes a lucrărilor de construcție contractate, este necesar ca pentru anul 2021, contribuția asumată să fie virată de către beneficiari pe conturile Agenției.

Investițiile în infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării vor asigura locuitorii cu servicii calitative de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și condiții mai bune de învățământ pentru elevii și personalul didactic din două scoli.

Amintim că la 4 noiembrie 2020, în orașul Leova au fost lansate lucrările de construcții pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană (UE). În total, Regiunea de Dezvoltare Sud a țării beneficiază de 5 măsuri de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și de 2 proiecte de eficiență energetică în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru" din orașul Leova și în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca. Lucrările de construcție urmează a fi finisate până la sfârșitul anului 2021.

Măsurile investiționale de „Aprovizionare cu canalizare în orașul Leova și de aprovizionare cu apă în localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca", inclusiv măsura investițională privind „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Constantin Spătaru" din orașul Leova și „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Matei Basarab din orașul Basarabeasca" sunt finanțate de Uniunea Europeană. Acestea sunt implementate în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sprijinit financiar de Guvernul Germaniei (BMZ).


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud