print
Lucrările de reabilitare a Stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni au fost finalizate în proporție de 70 la sută
28.12.2020
1332 Accesări

Stația de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni se află actualmente în plin proces de reconstrucție și modernizare. Reconstrucția ei face parte din proiectul investițional „Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni", implementat de ADR Sud din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Lucrările de renovare a Stației de epurare a apelor uzate din Căușeni au început în luna februarie a anului curent și urmează a fi finalizare în anul 2021. Ca urmare a investițiilor făcute, stația de epurare a apelor uzate din Căușeni va fi complet automatizată și va trata apele uzate venite de la 60% din locuitorii orașului, din satele Cârnățeni, Zaim și Ursoaia. Datorită metodologiei utilizate, stația nu va emana miros, nu va produce zgomot, nu va polua mediul.

În urma modernizării, staţia de epurare va oferi servicii de deservire a altor opt instalaţii de epurare din raza raionului Căușeni.

La ora actuală, aici au loc lucrări de reabilitare a câtorva bazine de apă, de construcție a deznisipătoarelor, clădirilor cu grătare, platformelor de nisip, a blocului de epurare biologică, staţiei de pompare de nămol şi transformatoarelor electrice. 

În cadrul vizitei de monitorizare efectuate recent la fața locului, șeful Secției management proiecte  a ADR Sud, Andrei Popușoi, a verificat evoluția efectuării lucrărilor în cadrul etapei a II-a a proiectului "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni" și a constatat că acestea se desfășoară în regim normal, până la moment antreprenorul reușind să execute circa 70 la sută din lucrările prevăzute în documentația de proiect.   

Valoarea lucrărilor de reabilitare a Stației de tratare din Căușeni se cifrează la 46,4 milioane de lei. În anul 2020, din  Fondul Național de Dezvoltare Regională au alocate în acest scop 15,2 miloane lei. 

Reconstrucția stației de tratare din Căușeni face parte din proiectul investițional "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni" și reprezintă, de fapt, a doua etapă de implementare a acestuia. 

În cadrul primei etape, a fost construită rețeaua de canalizare în sectorul Valul lui Traian din orașul Căușeni, pe o lungime de 1,9 km, cu un cost de 8,4 mln. lei. 

Proiectul are impact direct asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor, prin asigurarea unui mediu ambiant curat.  Ca urmare a reconstrucției stației de tratare a apelor uzate, 17 000 de locuitori ai orașului Căușeni vor beneficia de un mediu ambiant mai curat. 

În perspectivă, se prevede extinderea serviciilor de deservire a instalaţiilor de epurare şi de evacuare a apelor uzate oferite de Întreprinderea „Apă Canal Căuşeni" în localităţile rurale din raionul Căuşeni, fapt care va permite regionalizarea serviciilor publice și consolidarea parteneriatului dintre serviciul municipal de epurare a apelor uzate şi autorităţile publice din localităţile raionului Căuşeni. 

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud