print
Patru instituții publice de învățământ din orașul Cantemir au fost eficientizate energetic cu suportul financiar al Uniunii Europene
09.11.2021
764 Accesări

În contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile 2021, în cadrul unui eveniment festiv care a avut loc la Cantemir au fost prezentate rezultatele proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din orașul Cantemir - CanTREB", implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin Programul „Convenția Primarilor - Proiecte Demonstrative" (CoMDeP).

La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și ai partenerilor de dezvoltare, ai Programului UE Convenția Primarilor - Proiecte Demonstrative, reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Agenției pentru Eficienţă Energetică ș.a.

În cadrul proiectului CanTREB, datorită investițiilor europene, au fost eficientizate energetic patru clădiri publice de învățământ din orașul Cantemir, și anume: Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir", Gimnaziul „Mihai Eminescu", Grădinițele pentru copii nr. 1 și nr. 2 din urbe, în cadrul acestora fiind realizate un șir de măsuri de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică a clădirilor, instalarea punctelor individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare cu LED intern, instalarea unei centrale termice cu biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice, colectoare solare etc. 

Lucrările au fost finanțate de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir - CanTREB", fiind realizate inclusiv cu suportul unei contribuțiii oferite din sursele Consiliului orășenesc Cantemir.

În total, proiectul numără peste o 1000 de beneficiari, dintre care 303 copii sunt întreținuți astăzi în condiții termice mai confortabile în grădinițe, 643 de elevi au parte de un proces educațional de o calitate mai înaltă în școlile lor, iar 151 de angajați din rândul personalului tehnic și auxiliar al școlilor și grădinițelor activează în condiții mai bune, de confort termic sporit.

"Finalizarea cu succes al acestui proiect este încă un exemplu minunat al suportului eficient și concret pe care îl acorda Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova. Cu asistența  acordată de Uniunea Europeană, în patru edificii cu profil educațional din orașul Cantemir au fost dezvoltare măsuri de eficientă energetică, de integrare inteligentă în baza energiei regenerabile. Instituțiile educaționale care au fost reabilitate deja înregistrează economii energetice de până la 60% din consumul anual. Astfel, energia regenerabilă oferă mai mult de 600 MW energie pe an, contribuind astfel la reducerea esențială a emisiilor de CO2", a declarat Gintautas Baranauskas, Șef adjunct pentru cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Costul total al proiectului este de 951.712 euro, dintre care 674.240 euro reprezintă porțiunea de grant oferit de Uniunea Europeană, iar 277.473 euro a constituit contribuția națională și locală, realizată prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului Raional Cantemir, Facilității Globale de Mediu.

Se așteaptă că aceste investiții vor contribui la reducerea emisiilor de CO2, cu 699 tone/an, ceea ce reprezintă cu 84% mai puțin CO2 la nivelul instituțiilor educaționale.

De notat, că orașul Cantemir, cu circa 5000 de locuitori ai săi, a aderat în 2013 la inițiativa UE Convenția Primarilor Privind Clima și Energia și are elaborat și un Plan de Acțiuni privind Energia Durabilă.

În cadrul instituțiilor de învățământ, au avut loc lucrări de modernizare și automatizare a sistemelor de încălzire prin instalarea unor noi Puncte Termice Individuale (PTI). Astfel, Gimnaziul „Mihai Eminescu" și o grădiniță din oraș sunt conectate, astăzi, la o centrală termică nouă, construită în cadrul proiectului, care lucrează pe biomasă. Biomasa este obținută din resturi vegetale colectate de pe teritoriul orașului Cantemir, prelucrate cu un utilaj special care le mărunțește, achiziționat tot în cadrul unui proiect european. 

Exemplul inovativ de la Cantemir se înscrie în prioritățile promovate la nivel european prin Săptămâna Europeană a Energiei Durabile (EUSEW), care în acest an se desfășoară cu genericul „Îndreptându-ne către 2030: remodelarea sistemului energetic european".


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud