print
Sesiuni de informare privind Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurate la Cahul și Cantemir
25.03.2022
820 Accesări

În Regiunea de Dezvoltare Sud continuă sesiunile de informare privind modul și condițiile de participare la Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European". Astăzi, la Cahul și Cantemir au avut loc sesiuni de informare cu prezență fizică pentru autoritățile publice locale de nivelul I din raioanele Cahul și Cantemir.

Directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, împreună cu echipa, au înformat primăriile din teritoriu despre faptul că acestea pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală. De asemenea, a fost punctat asupra faptului că APL I pot aplica cu propuneri de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică. 

Primarilor le-au fost aduse la cunoștință domeniile de intervenție și măsurile de finanțare eligibile în cadrul acestora, precum valorile-limită pentru fiecare proiect, stabilite în Ghidul de aplicare al concursului. Astfel, edilii au putut afla exact ce sumă de bani vor putea accesa în dependență de domeniul de intervenție pe care îl vor considera prioritar și în cadrul căruia vor aplica cu proiecte.  

De asemenea, responsabilii din cadrul ADR Sud au atras atenția APL de nivelul I asupra faptului că solicitările de finanțare pot fi depuse până la 20 aprilie a.c. Dosarele cu cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport, vor fi prezentate personal de către aplicanți la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, a declarat că acest concurs este o șansă pentru primari și membrii comunitățior pe care aceștia le reprezintă de a schimba viața lor spre bine, de a avea apă la robinet, sistem de canalizare și de gestionare a deșeurilor, drumuri  europene și lumină pe stradă, grădinițe și școli renovate și eficientizate energetic, servicii medicale de calitate etc. În acest context, Ion Pînzari a îndemnat edilii localităților din raionul Cantemir să depună tot efortul pentru a atrage investiții în localitatea lor.

Concomitent, primarii sunt informați că pot depune și dosarele cu Cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Dosarele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen limită).

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării, sunt descrise în Ghidul  de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală, care poate fi accesat aici: https://satuleuropean.gov.md/.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud