print
Viceprim-ministrul Andrei Spînu a efectuat o vizită de lucru la ADR Sud
23.09.2022
537 Accesări

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud. Oficialul a avut o întrevedere cu directorul ADR Sud, Ion Pînzari și colectivul instituției, în cadrul căreia s-a discutat despre situația curentă privind implementarea proiectelor de dezvoltare regională în sudul țării, precum și despre alte activități ale instituției.

În cadrul discuțiilor, specialiștii ADR Sud au punctat asupra faptului că, în Regiunea de Dezvoltare Sud, sunt aprobate spre finanțare 10 proiecte, dintre care 9 proiecte se află în proces de implementare. Pentru realizarea acestora sunt alocate în anul curent cca 54,5 milioane delei din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Majoritatea banilor sunt investiți în sistemele de aprovizionare cu apă, construcția stațiilor de tratare a apei și extinderea sistemelor de canalizare, dar și în proiecte de deszvoltare economică și sporire a competitivității Regiunii de Dezvoltare Sud.

După vizita sa la Agenția de Dezvoltare Regională Sud, viceprim-ministrul Andrei Spînu a inspectat șantierul de lucru al proiectului de infrastructură "Extinderea sistemului de canalizare în orașul Cimișlia", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Lucrarile de execuție a lucrărilor în cadrul proiectului dat au început  acum două săptămâni, în cadrul proiectului fiind prevăzută extinderea rețelei de canalizare orășenești existente cu 20,1 km și construcția unei stații de pompare a apelor uzate.Totodată, ca urmare a extinderii  rețelei de canalizare, se preconizează o creștere a numărului de consumatori.

Peste 5000 de locuitori ai orașului Cimișlia și 277 de întreprinderi, instituții publice și agenți economici vor fi conectați la o rețea modernă de canalizare și vor căpăta acces durabil la servicii și utilități publice de calitate.

"Accesul la o infrastructură modernă de apă potabilă şi la o reţea funcţională de apă uzată şi canalizare este important pentru sănătatea şi bunăstarea populaţiei. Beneficiul general al proiectului va duce la reducerea riscurilor care ameninţă sănătatea publică. În acelaşi timp, îmbunătăţirea evacuării şi a epurării apei uzate va îmbunătăţi condiţiile de viață igienă şi calitatea mediului", a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu.

Proiectul "Extinderea sistemului de canalizare în orașul Cimișlia" are o valoare totală de 36,7 mil lei, dintre care 32,7 mil lei sunt din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, iar 4 mil lei sunt contribuția autorității locale. Lucrările de construcție urmează să fie finalizate în noiembrie 2023.

Vizita viceprim-ministrului Andrei Spînu la ADR Sud a avut loc după ședința Guvernului Republicii Moldova din 23 septembrie a.c., desfășurată în municipiul Cahul. Cabinetul de miniștri a adoptat astăzi mai multe decizii importante, care vizează inclusiv locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Sud a țării.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud