print
Ziua Cooperării Europene 2022 - Tinerii și tradițiile, marcată simultan la Iași și Cahul
26.09.2022
543 Accesări

Sâmbătă, 24 septembrie 2022, structurile de management ale Programului Operațional Comun România-Republica Moldova au organizat, la Iași și Cahul, Ziua Cooperării Europene 2022 - Tinerii și tradițiile.

Evenimentul s-a derulat simultan în cele două orașe din România și Republica Moldova, în format fizic și online, și a constat în organizarea unor ateliere practice de meșteșuguri tradiționale pentru copii, cu participarea meșterilor populari de pe ambele maluri ale Prutului.

Atelierele animate de meșterii tradiționali au avut loc la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros" din municipiul Cahul și la Palatul Culturii din Iași. De asemenea, evenimentele au putut fi urmărite online pe pagina de Facebook a Programului "ENI CBC Romania- Republic of Moldova 2014-2020".

Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova și Asociația „ART-Meșteșugurile Prutului", parteneri ai proiectului „Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună, ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă", finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova.

Copiii și adolescenții prezenți la activități au fost inițiați în pictura naivă pe linguri de lemn, olărit și modelaj în lut, țesut la gherghef, broderie, croșetarea semnelor de carte și confecționarea păpușilor și tablourilor din fibre vegetale.

Scopul acestor activități a fost de a aduce în atenția generației mai tinere a tradițiilor și obiceiurilor care sunt parte din cultura noastră și care se regăsesc de ambele părțiale frontierei.

Ziua Cooperării Europene, este sărbătorită în fiecare an, la 21 septembrie, de programele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană, pentru a marca buna vecinătate și valorile comune care unesc comunitățile aflate la granițele interne și externe ale Uniunii. În acest an, manifestările organizate cu ocazia Zilei Cooperării Europene au celebrat tinerii și importanța acestora în societate.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud