Prima   -  CO-WANDA

CO-WANDA

»»  Proiectul CO-WANDA a fost inițiat pentru a facilita elaborarea unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave pe Dunăre

Proiectul CO-WANDA a fost inițiat pentru a facilita elaborarea unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave pe Dunăre

Finanțat prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei, proiectul „CO-WANDA (Convention for Waste Management for Inland Navigation on the Danube) - Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Proiectul a debutat la data de 1 octombrie 2012 și se va finaliza la sfârșitul lunii septembrie 2014. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc în data de 10 octombrie 2012 la Viena, în prezența unui număr de 30 de participanți, printre aceștia numărându-se manageri de proiect, experți și reprezentanți legali ai partenerilor din cadrul Consortium-ului proiectului.

Pornind de la rezultatele și concluziile proiectului „WANDA (Waste management for inland navigation on the Danube), recent finalizat, obiectivul principal al proiectului CO-WANDA este acela de a realiza o variantă draft a unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave, care să fie aplicabilă tuturor țărilor riverane Dunării.  Experți din 9 țări riverane vor desfășura multiple activitati în următoarele 24 de luni. Acestea vor facilita implementarea unui sistem transnațional modern și inovator de management a deșeurilor generate de nave pe Dunăre.  Sarcinile care se vor realiza în cooperare cu organizații internaționale, cu grupurile interesate din domeniul transporturilor fluviale, cu experți în drept internațional și în administrarea deșeurilor, sunt următoarele: 

§  Elaborarea unui cadru tehnic pentru o convenție internațională, care va cuprinde:

ü  definirea unei rețele  de facilități de colectare a deșeurilor generate de nave, situate pe întregul parcurs al Dunării

ü  analiza procedurilor de prevenire și pre-tratare a deșeurilor, aplicabile la bordul navelor

ü  posibilitatea utilizării aplicațiilor specifice Serviciilor de Informare Fluvială (RIS) în domeniul administrării deșeurilor generate de nave

ü  elaborarea unei versiuni îmbunătățite a modelului de finanțare elaborat în cadrul proiectului WANDA

§  Implementarea de acțiuni pilot pentru colectarea deșeurilor generate de nave în diverse țări riverane Dunării

Acestea vor fi disponibile în mod gratuit pentru nave, astfel încât să permită testarea soluțiilor propuse pentru un sistem de finanțare, punând în balanță diferitele sisteme existente și utilizarea Serviciilor de Informare Fluvială - RIS

§  Elaborarea unei variante draft a structurii și textului unui document legal, în colaborare cu reprezentanții Comisiei Europene, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai ministerelor naționale, care poate constitui baza pentru un acord viitor cu valoare juridică ce va fi încheiat între țările riverane.

Consorțiul proiectului CO-WANDA este coordonat de via donau - Compania căilor navigabile din Austria, ce are rolul de lider de proiect.

România este reprezentată în cadrul acestui proiect de Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime SA Galați și de Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu. 

Pentru mai multe date accesați: http://www.co-wandaproject.eu

 


»»  È˜edința Comitetului director din cadrul proiectului CO-WANDA, 26-27 februarie, Budapesta

Budapesta│ 26-27 februarie 2013. Un grup de reprezentanți din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud (Sud ADR) în frunte cu directorul instituției, Maria Culeșov, a participat, în perioada 26-27 februarie în Budapesta, Ungaria, la ședința Comitetului Director din cadrul proiectului CO-WANDA (Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre). ADR Sud este unul din cei 9 parteneri din cele 11 țări riverane Dunării. Proiectul a fost lansat în octombrie 2012 și a fost inițiat pentru a facilita elaborarea unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave pe Dunăre.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud este unul din cei 9 parteneri din cadrul proiectului și desfășoară activități în cadrul pachetelor de lucru 3 și 5 din cele 5 pachete de lucru ale proiectului. Activitățile realizate de Agenție vor cuprinde latura informațională și elaborarea unei Strategii, coordonată cu un model internațional, de implementare a Convenției pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre. În procesul de elaborare a strategiei vor fi implicați experți naționali din domeniul protecției apelor și se va ține cont de  model elaborat la nivel internațional.

La fel, vor mai fi implementate acțiuni pilot pentru colectarea deșeurilor generate de nave în diverse țări riverane Dunării. Acestea vor fi disponibile în mod gratuit pentru nave, astfel încât să permită testarea soluțiilor propuse pentru un sistem de finanțare, punând în balanță diferitele sisteme existente și utilizarea Serviciilor de Informare Fluvială - RIS.

În prim zi de întrunire a avut loc ședința Comitetului Director al proiectului unde  a fost supus votului Manualul de Identitate Vizuală a proiectului. Au mai fost prezentate realizările obținute în cadrul proiectului de către toți partenerii cât și pașii următori. Cea dea doua zi a fost dedicată studiilor de caz, în special cele din regiunea Rinului, și regiunea râului Sava, cât și propunerilor experților europeni în domeniu.

Finanțat prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei, proiectul „CO-WANDA (Convention for Waste Management for Inland Navigation on the Danube) - Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Proiectul a debutat la data de 1 octombrie 2012 și se va finaliza la sfârșitul lunii septembrie 2014.

Următoarea vizită din cadrul proiectului, cu participarea reprezentanților ADR Sud, va avea loc în aprilie curent și va reprezenta o vizită de studiu în Regiunea Rinului pentru preluarea practicilor de succes.

 

 


»»  È˜edință de informare privitor la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

11 martie| Chișinău - Ședință de informare privitor la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a organizat luni, 11 martie o ședință de informare cu privire la prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și participarea Republicii Moldova în contextul acestei inițiative. În cadrul ședinței, Maria Culeșov, director ADR Sud a prezentat statutul și responsabilitățile ADR Sud ca și partener asociat în cadrul unui proiect tipic SUERD - CO-WANDA.

În cadrul ședinței, consultantul național pentru implementarea Strategiei, Andrei Iovu, a prezentat structura de guvernanță a SUERD, responsabilitățile reprezentanților instituțiilor (experți) pe domeniile prioritare, rolul coordonatorului național, structura operațională SUERD în Republica Moldova și contribuția ADR-urilor. Totodată, în cadrul întrunirii au fost analizate posibilitățile de colaborare cu experții pe domeniile prioritare și modalitățile de implementare prin acțiuni și proiecte concrete. S-a discuta conținutul planului de acțiuni privind implementarea SUERD în Republica Moldova și realizările obținute până în prezent. De asemenea, discuțiile au vizat procesul de comunicare și asigurarea vizibilității acțiunilor în cadrul strategiei.

Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a prezentat statutul și responsabilitățile ADR Sud ca și partener asociat în cadrul unui proiect tipic SUERD - CO-WANDA. Proiectul ,,Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Obiectivul principal al proiectului CO-WANDA este acela de a realiza o variantă draft a unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave, care să fie aplicabilă tuturor țărilor riverane Dunării. 

Strategia Uniunii Europene (UE) pentru Regiunea Dunării reprezintã un model de cooperare regională la nivel european - inspirat de Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice. Strategia este o platformă pentru încurajarea parteneriatelor, atât între autoritățile locale și regionale, cît și între autorități, mediu privat și sectorul neguvernamental, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea regiunii Dunării.

Pentru mai multe date accesați: http://www.co-wandaproject.eu/

 

 


»»  Buletine informative

»»  Ordinul cu privire la modificarea componenței echipei de proiect CO-WANDA


»»  Prima broșură din cadrul proiectului CO-WANDA


»»  Buletin informativ nr.II, în cadrul proiectului CO-WANDA.

 A apărut al doilea buletin informativ, în cadrul proiectului CO-WANDA. Pentru mai multe informații accesați 2013.05.31-2nd_CO-WANDA_Newsletter_RO.pdf

 

 

 

 

 

 

 


»»  Practica țărilor riverane Rinului preluată pentru regiunea Dunării

În perioada 09-11 aprilie 2013,  un grup format din trei reprezentanți din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud): Maria Culeșov, Viorica Cuțitaru și Alexandru Sîrbu au participat la vizita de studiu din regiunea Rinului din cadrul proiectului CO-WANDA (Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre). Vizita a avut drept scop prezentarea practicii de implementare a CDNI (Convenția privind colectarea, depozitarea, precum și recepția deșeurilor în navigarea interioară a rîului Rin și pe toate caile navigabile de pe teritoriul Germaniei, Olandei, Belgiei, Franței și Luxemburg) care a fost semnată la 1 noiembrie 2009 de către cinci state membre ale Comisiei centrale pentru navigație pe Rin (Belgia, Germania, Franța, Olanda și Elveția și Luxemburg).

 

  

                                                 

Agenția de Dezvoltare Regională Sud este unul din cei 9 parteneri din cadrul proiectului și desfășoară activități în cadrul pachetelor de lucru 3 și 5 din cele 5 pachete de lucru ale proiectului. Activitățile realizate de Agenție vor cuprinde latura informațională și elaborarea unei Strategii, coordonată cu un model internațional, de implementare a Convenției pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre. În procesul de elaborare a strategiei vor fi implicați experți naționali din domeniul protecției apelor și se va ține cont de  model elaborat la nivel internațional. vizită de studiu în Regiunea Rinului pentru preluarea practicilor de succes a fost planificată drept una din activitățile majori din cadrul proiectului. Experiența țărilor riverane Rinului poate fi ușor reaplicată și țărilor riverane Dunării, printre care se numără și Republica Moldova. 

Vizita de studiu a început  în or. Duisburg, Germania, cu o prezentare generală a  BEV (Asociația pentru protecția apei de pe căile navigabile de către nave) în Germania care a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri și o vizită de studiu în teritoriu. Întreaga vizită a fost organizată după modelul primei zile, astfel participanții la eveniment au avut posibilitatea să combine partea de studiu cu exemplul pus în practică. 

Un model în colectarea deșeurilor navale o constituie Compania BEG (Bilgenentölungsgesellschaft), companie de colectare a deșeurilor și anume a uleiului de santinelă (ulei amestecat cu apă), precum și a apelor uzate și deșeurilor grase de pe nave. Compania este dotată cu nave de colectare, rezervoare de capacități foarte mari pentru depozitarea uleiului de santinelă, care conțin filtre de separare a uleiului de apă, precum și a containerelor pentru depozitarea altor deșeuri navale. Domeniul de aplicare se extinde de la Emden pe Canalul Dortmund-Ems, prin intermediul canalului de rețea vest-germane Rin și bazinul Rinului pînă la Regensburg pe Dunăre.

A 2 vizită a fost efectuată pe data de10 aprilie în Portul orașului Antwerp, Belgia. Deschiderea întîlnirii a avut loc în Casa Portului, unde Peter Van Den Dries, director tehnic pe mediu al Autorității Portului Antwerp, succint a prezentat scopul și obiectivele Convenției, cum este implementată Convenția CDNI în Belgia și implementarea CDNI în portul Antwerp, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. A urmat vizita la parcul de depozitare a deșeurilor navale din port. Pe teritoriul portului se gasesc 6 parcuri de depozitare și o singura navă de colectare a deșeurilor. Parcul este dotat cu containere de depozitare a diferitor tipuri de deșeuri, generate la bordul navelor. Reprezentantul parcului a explicat întregii delegații cum decurge întreg procesul, care este procedura de solicitare a navei de colectare a deșeurilor de către celelalte nave, care sunt costurile pentru fiecare tip de deșeu, modurile de achitare și depozitarea lor în parc.

Ultima vizită a fost efectuată în Portul Rotterdam, Olanda, pe data de 11 aprlie curent. Acolo a fost susținută prezentarea reprezentanților portului Rotterdam, avînd ca temă Organizarea sistemul de finanțare pentru colectarea și îndepărtarea uleiurilor și grăsimilor din deșeurile navale precum și sistemul de colectare a deșeurilor în port. A urmat apoi o sesiune de întrebări și răspunsuri. Întrunirea a continuat cu o vizită în teritoriu la Volkerak Lock, punct de colectare a deșeurilor navale, care este dotat cu containere de depozitare și nave de colectare a tuturor tipurilor de deșeuri navale. 

Finanțat prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională Sud Estul Europei, proiectul „CO-WANDA (Convention for Waste Management for Inland Navigation on the Danube) - Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Proiectul a debutat la data de 1 octombrie 2012 și se va finaliza la sfârșitul lunii septembrie 2014. 

 


 

 

 

 

 


»»  Proiectele ce vor fi implementate în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării sunt analizate la Giurgiulești

La 23 iulie, 2013 la Giurgiulești a vut loc o ședință în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).  Reuniunea a avut drept scop de a trece în revistă realizările din perioada lunilor martie - iulie curent, pe fiecare domeniu prioritar, inclusiv problemele și provocările în derularea procesului, precum și identificarea soluțiilor optime de valorificare a oportunităților oferite de Dunăre și regiune, în general.      

Domnul vice-ministru al dezvoltării regionale și construcțiilor, Liviu Oboroc - coordonator național al SUERD, a declarat că "desfășurarea reuniunii la Portul Internațional Giurgiulești are loc în contextul manifestărilor dedicate Zilei Dunării și este mai relevant să vorbești despre oportunitățile Dunării mai aproape de fluviu, decît în Chișinău." De asemenea, oficialul a subliniat importanța participării țării noastre ca membră a Strategiei,  la diferite evenimente lansate de la începutul anului curent, specificînd că acestea constituie o ocazie deosebită de a facilita comunicarea coordonatorilor pe priorități și un imbold în vederea implementării SUERD în R. Moldova. Totodată,  viceministrul a subliniat că în cadrul evenimentului fiecare expert național, reprezentant al unei instituții guvernamentale, responsabil de unul din cele 11 domenii prioritare prezintă activitățile realizate și procesul de derulare pe domeniu, iar la final va fi realizat un raport comun cu propuneri și concluzii ce va fi prezentat reprezentanților Comisiei Europene, pentru a spori cooperarea și a facilita accesibilitatea fondurilor UE pe proiecte concrete.
În contextul realizărilor obținute, Svetlana Rogov șefa Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor, a enumerat cele mai importante activități realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, menționînd participarea la Prima Reuniune Comună a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în contextul Procesului de Programare Financiară 2014 - 2020 de la București, ședința Punctelor Naționale de Contact și Coordonatorilor Domeniilor Prioritare din cadrul SUERD de la Bruxelles, precum și alte ședințe lansate în cadrul ministerului, lansarea platformei de comunicare și promovare http://groupspaces.com/SUERD/.

             

Doamna Maria Culeșov, director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a prezentat proiectul CO-WANDA (Convenția pentru Managementul Deșeurilor pentru Navigația Interioară pe Dunăre), în care ADR SUD este partener,  drept o  realizare concludentă în cadrul SUERD.Doamna  director a menționat că scopul proiectului este de a avansa funcționarea sistemului de management al deșeurilor navale, iar pentru realizarea proiectului va fi preluată experiența mai multor țări în acest sens, în special a celor din  regiunea rîului Rin. Reprezentanții MDRC au mai precizat că proiectul a fost inițiat la propunerea unui partener de dezvoltare din Galați, iar MDRC este actorul ce deține competențe pentru implementarea unor asemenea proiecte, inclusiv în alte domenii.

Coordonatorul național SUERD- Liviu Oboroc, viceministru  al dezvoltării regionale și construcțiilor, și-a exprimat recunoștința pentru participarea experților la ședință și a conchis că dialogul constructiv va impulsiona activitățile în continuare.

În final a fost realizată o prezentare a Portului Internațional Giurgiulești. 

 


»»  Buletin informativ NR.3, CO-WANDA

 

Vă propunem spre atenția dumneavoastră, buletinul informativ nr.3:

     3rd_Newsletter_COWanda.docx

http://ru.scribd.com/doc/181362680/3rd-Newsletter-COWanda