Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Vizită de monitorizare a lucrărilor de reabilitare energetică a clădirii Grădiniței nr.4 din municipiul Cahul

Vizită de monitorizare a lucrărilor de reabilitare energetică a clădirii Grădiniței nr.4 din municipiul Cahul

   
27.11.2024   67 Accesări  

Recent a fost efectuată de către echipa Agenției de Dezvoltare Regională Sud o vizită de monitorizare în cadrul proiectului: „Reabilitarea energetică a clădirii grădiniței de copii Nr. 4 din municipiul Cahul".

Până în prezent au fost executate lucrări de demolare și de construire a acoperișului tip „șarpantă" deasupra a 3 blocuri ale grădiniței, fiind renovate 1634 m2 de acoperiș sau 49 % din suprafața preconizată. De asemenea au fost executate lucrări de tâmplărie: înlocuirea geamurilor din lemn cu geamuri PVC pe o suprafață de 203 m2. La etapa actuală lucrările în cadrul acestui proiect sunt sistate. Mijloacele financiare alocate din Fondul Național pentru dezvoltare regională și locală, cât și din bugetul local al  municipiului Cahul, au fost valorificate.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea energetică a clădirii grădiniței de copii Nr. 4 din municipiul Cahul" recalculată conform contractelor de antrepriză/prestare servicii constituie 12,36 mln MDL. Proiectul este finanțat din sursele Fondului național de dezvoltare regională și locală (FNDRL) - 11,05 mln MDL (90,0 %), iar contribuția aplicantului - Primăria municipiului Cahul, este de circa 1,23 mln MDL (10,0 %), fiind implementat în cadrul „Programului Național orașe-poli de creștere".

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt cca 200 de copii care frecventează instituția, pentru care vor fi asigurate condiții optime de învățare, precum și cca 37 angajați ai instituției.

Drept principali indicatori care urmează a fi atinși prin implementarea acestui proiect este clădirea cu performanță energetică sporită (suprafața termoizolată - 4934,7 m2), acoperișul și pereu renovat, pavajul și bordura nou construite, iar spațiile verzi aferente - renovate.

Reabilitarea energetică a clădirii poate reduce cheltuielile pentru consumuri energetice cu estimativ 30%, care, la rândul său, presupun o reducere de 30% a emisiilor poluante.

Precizăm, că beneficiari ai Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021 - 2027) sunt municipiile: Edineț, Soroca, Ungheni, Orhei, Cahul, Comrat și localitățile rurale adiacente.

Detalii despre proiect: aici