Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cimișlia va avea canalizare și stație de epurare a apelor reziduale în mai puțin de un an

Cimișlia va avea canalizare și stație de epurare a apelor reziduale în mai puțin de un an

   
05.04.2012   2188 Accesări  

Evinementul de lansare a părții a doua a proiectului  „Reparația capitală a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și a stației de purificare din or. Cimișlia" a avut loc cu mult fast și cu invitați de onoare, astăzi, la Cimișlia. Proiectul a fost completat și extins pentru a deveni viabil. În așa fel în cadul aceluiași proiect mai este prevăzut și construcția Stației de epurare a apelor reziduale din contribuția Agenției de Dezvoltare Cehe și a Fondului Național Ecologic. Stația de pompare și sistemul de canalizare vor fi funcționabile spre sfârșitul anului curent.

,,Sunt dublu bucuros să asist la acest important eveniment pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru Consiliul Regional de Dezvoltare Sud și pentru Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud). Acest mare proiect de dezvoltare regionala este un proiect în doua etape  și  vreau să vă spun cu mândrie că prima etapa este pe cale de a fi finisată. Circa 5,5 milioane de lei fiind deja valorificate din FNDR și 230 de gospodării beneficiază deja de apă potabilă. În urma implementării și celei de-a doua părți vor beneficia  de servicii de canalizare circa 16 mii cetățeni. Problema cu  stația de epurare nu ne permitea să începem implementarea proiectului, astfel aportul colegilor din Cehia vine să deblocheze situația și să ne ajute la implemenarea propriu zisă a proiectului", a declarat Marcel Răducan, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în cadrul ședinței de lansare a Proiectului „Reparația capitală a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și a stației de purificare din or. Cimișlia".

Principalul obiectiv al proiectului este îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin mijloace de modernizare și reconstrucție a stației locale, reconstrucția și modernizarea stațiilor de pompare a apelor reziduale, reparația capitală a sistemului de canalizare și punerea în fincțiune a unui sistem automat de gestionare și de control. Toate acestea vin ca un rezultat al faptului că toate țevile de canalizare din orașul Cimișlia se deversă în râul Cogâlnic, fapt ce duce la poluarea masivă a surselor de apă din apropiere. Sustenabilitatea proiectului va fi asigurată prin instruirea angajaților de către furnizor și proprietarul infrastructurii de gospodări a apelor, prin crearea instrumentelor adecvate de planificare și, de asemenea, de creștere a gradului de conștientizare a publicului asupra utilizări apei, concentrat în principal pe copii, tineri și grupurile de risc.

Iurie Leancă, Vice-prim-ministrul și Ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova în cadrul aceluiași eveniment a vorbit despre importanța colaborării interstatale ,,Vreau să îmi  exprim starea mea de beatitudinea față de evenimentul de astăzi și vreau să mulțumesc Ambasadei Cehe în Republica Moldova, colegilor mei, primarului de Cimișlia și directorului ADR Sud pentru implicare și pentru sprijin, pentru ce au reușit să facă și pentru identificarea problemelor orașului și identificarea surselor financiare. Avem o relație foarte bună cu Republica Cehă datorită faptului că Republica Moldova știe ce vrea. Sigur că avem o mulțime de probleme în țară și reformele făcute în ultimii ani nu acoperă toate ariile problematice de asta am ales calea integrării europene, ca să putem oferi concetățenilor noștri minimul de confort".

Prima parte a proiectului legată de aprovizionarea cu sisteme de apă și canalizare a localității Ecaterinovca este în proces de finisare urmând ca ultimele lucrări care depind de cele realizate la Cimișlia să fie efectuate odată cu demararea lucrărilor în oraș. Cea de-a doua parte a proiectului vizează sistemul de canalizare din Cimișlia și reconstrucția stației de epurare a apelor reziduale și stațiilor de pompare. Stația de epurare și stațiile de pompare vor fi reconstruite cu ajutorul constribuției financiare a Agenției de Dezvoltare Cehe de 700 000 euro. Conceptul de reconstrucție se bazează pe minimizarea costurilor viitoare, totodată îndeplinind cerințele stricte ale UE privind calitatea apei tratate. Datorită volumului fluxului actual al apelor uzate  și a poluării vor fi folosite doar cisterne selectate și alte obiecte auxiliare în cadrul stației curente din Cimișlia. În plus, va fi efectuată reconstrucția totală  a ambelor părți, constructivă și tehnologică, și de asemenea, noul sistem de control automat va fi pus în funcțiune. Cu un aport financiar de 3,5 mil lei va veni și Fondul Național Ecologic.

Ambasadorul extaordinar și plenipotențiar al Republicii Cehe în Moldova Jaromir Kvapil a declarat că există o singură cale pentru Republica Moldova și acestă cale este cea europeană. ,,Republica Molodva este printre țările cu prioritate pentru acordarea ajutorului de către Republica Cehă. Vrem sa facem cât se poate de mult ca țara dumneavoastră să devină o țară europeană, ne ocupăm și de ape uzate și de pesticide și de tot ce se poate. Ce este și mai important e ca după ce veți face toate reformele necesare vom colabora și vom ajuta pe cei nevoiași împreună. Într-adevăr mulți oamenii au plecat din țară mai ales din provincie, de aceea ne vom strădui să aducem mai multe investiții ca să îi putem motiva să se întoarcă acasă".

După prezentarea proiectului, directorul ADR Sud, Maria Culeșov a menționat că acesta este un eveniment foarte important și suntem bucuroși că acest proiect înaintat de primăria Cimișlia în parteneriat cu primăria Ecaterinovca spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională în 2010 ajunge astăzi să fie lansat și implementat cu ajutorul și susținerea financiară a partenerilor noștri din Republica Cehă. Aș vrea să mulțumesc colegilor noștri pentru că au reușit să deblocheze situația cu acest proiect și pentru faptul că ne ajută la elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud. Spre sfârșitul evenimentului Agenția de Dezvoltare Regională Sud a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare a Republicii Cehe în numele unei colaborări în domeniul dezvoltării regionale.