Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primul atelier de lucru privind Programele Transfrontaliere, a avut loc în Regiunea Sud

Primul atelier de lucru privind Programele Transfrontaliere, a avut loc în Regiunea Sud

   
06.09.2013   2219 Accesări  

Cimișlia/5 sptembrie/2013

Cancelaria de Stat, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud și proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica  Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a  organizat atelierul de lucru privind procesul național consultativ pentru elaborarea noilor programe de cooperare transfrontalieră, finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate în perioada 2014-2020.

           

Din ciclul de ateliere , desfășurate în intervalul 5.09 - 2.10, primul s-a desfășurat la Cimișlia. La atelier au participat reprezentanți ai  APL de nivelurile I și II din raioanele Cimișlia, Basarabeasca, Ștefan Vodă, Căușeni , ai Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale al MAI, consultanți GIZ și specialiștii ADR Sud.

Scopul atelierului a fost de a contribui la:

- informarea potențialilor aplicanți privind oportunitățile oferite în cadrul noilor programe de cooperare transfrontalieră;

-lansarea procesului consultativ la nivel național, privind selectarea obiectivelor tematice și acțiunilor eligibile, ce urmează a fi incluse în documentele de program pentru Programele Operaționale Comune România - Republica Moldova și bazinul Mării Negre,  pentru 2014-2020.

Grupul de lucru a analizat situația actuală în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră, instrumentele  și obiectivele în cadrul Institutului European de Parteneriat și Vecinătate (IEVP), dar și pogramele eligibile pentru perioada 2014-2020. Acestea au fost studiate în baza priorităților și obiectivelor strategice, adaptate la specificul fiecărei regiuni.

Prioritățile tematice de care trebuie să se țină cont, sînt:

  • Îmbunătățirea condițiilor de trai a comunităților locale prin intermediul proiectelor comune în domeniul dezvoltării economico-sociale;
  • Soluționarea problemelor comune în domeniile : mediu, angajarea în cîmpul muncii, sănătate publică;
  • Cultură, educație, sport.

În cadrul reuniunii a fost apreciată  experiența programelor tansfrontaliere anterioare (2007-2013) și accentuată responsabilitatea fiecărei structuri din stat și societate, în cadrul realizării ulterioare a acestor programe- 2014-2020.

Menționăm că lansarea propriu-zisă a Programului va avea loc în anul 2014, pe un termen limitat de depunere a cererilor de finanțare,  și de aceea aceste ateliere pot fi o oportunitate pentru a cunoaște în detalii condițiile de aplicare.

Ședințele de lucru privind programele transfrontaliere se vor desfășura în etape și în Regiunile Nord și Centru, pînă la începutul lunii octombrie.