Prima   -  Presa   -  Noutăți - Letonii din Aizkraukles s-au informat în vederea unei perspective de colaborare cu agenți economici din raionul Cimișlia

Letonii din Aizkraukles s-au informat în vederea unei perspective de colaborare cu agenți economici din raionul Cimișlia

   
06.10.2017   996 Accesări  

Afară de evenimentele care s-au produs recent la Cazangic, Leova, vizita letonilor în Regiunea de Dezvoltare Sud a marcat, de asemenea, și  viața de zi cu zi a raionului Cimișlia. Acesta a fost vizitat, în aceiași zi, de o delegație a ținutului Aizkraukles din Letonia, din componența căreia au făcut parte mai mulți oameni de afaceri.

În cadrul unei mese rotunde care a avut loc la Consiliul Raional, oamenii de afaceri din Letonia s-au întâlnit cu cetățeni ai raionului Cimișlia, funcționari publici, agenți economici autohtoni care activează preponderent în domeniul agriculturii și cel de zootehnie.

Oaspeții din regiunea Aizkraukles au vizitat Incubatorul de Afaceri din orașul Cimișlia, precum și mai multe gospodării agricole din raion, având drept scop identificarea unor potențiali parteneri și exportatori de produse agricole pentru piața letonă.

Așa, bunăoară, la compania producătoare de fructe şi pomuşoare uscate „Camedonis" din Cimişlia, delegației letone i-a fost propus să vadă tehnica de prelucrare, uscare și ambalare a fructelor, în special a prunelor. Totodată, oaspeții au fost familiarizați cu metodologia de păstrare a strugurilor de masă. Au vizitat plantații de viță de vie, o livadă de nuci și migdale.

Contactând cu un agent economic local specializat în creșterea ovinelor și producerea brânzeturilor, exponenții mediului de afaceri din Letonia au discutat cu el despre posibilitățile de export de fructe uscate și brânzeturi home-made, despre cerințele și standardele europene. Acestui producător i s-au făcut unele recomandări în ceea ce privește îmbunătățirea ambalajului, promovarea produselor fabricate prin intermediul rețelelor de socializare.

Cu viticultorii locali au fost discutate condițiile naturale necesare creșterii strugurilor de diferite soiuri, în acest sens fiind examinată posibilitatea de plantare a unor soiuri de viță de vie în Letonia, în dependență de clima predominantă în regiunea Aizkraukles.

Letonii au mai fectuat o vizită la pensiunea turistică din satul Zloți, raionul Cimișlia. Proprietarul pensiunii, Valentin Munteanu le-a vorbit oaspeților despre serviciile pe care le prestează, problemele și provocările cu care se confruntă. S-au constatat asemănările și deosebirile în prestarea serviciilor de turism rural din Letonia și Republica Moldova. Letonii i-au recomandat proprietarului pensiunii să crească nivelul de vizibilitate și promovare a locației prin instalarea indicatoarelor, crearea unei pagini de profil pe rețelele de socializare, elaborarea cărților de vizită.

În cadrul întâlnirilor cu conducători de întreprinderi din sectorul  alimentației publice, cu micii producători de vinuri, crescători de legume, pomușoare, s-a discutat despre posibilitatea de organizare, în perspectivă, a unui schimb de experiență între bucătarii autohtoni și cei din Letonia, cu preluarea bunelor practici europene, precum și despre importarea în cantități mici a fructelor și vinurilor de către restaurantele și cafenelele din Aizkraukles, Letonia.