Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primul eveniment de dezbateri publice pe marginea proiectului profilului investițional raional

Primul eveniment de dezbateri publice pe marginea proiectului profilului investițional raional

   
26.02.2019   1069 Accesări  

Recent, Consiliul Raional Căușeni a organizat evenimentul de dezbateri publice pe marginea a două proiecte de documente ce țin de dezvoltarea economică locală. Este vorba de Planul de dezvoltare economică a raionului Căușeni și Profilul investițional al raionului Căușeni. Printre cei prezenți au fost primari din localitățile raionului Căușeni, reprezentanți ai mediului de afaceri, societatea civilă, angajați ai aparatului președintelui și alte persoane interesate.

Doamna Vera Ciuchitu, șef serviciu resurse și asigurarea durabilității investițiilor, a informat audiența despre procesul de elaborare a planului de dezvoltare economică locală, despre implicarea mediului de afaceri în această activitate. Astfel, în planul de acțiuni, care este pentru o perioadă de doi ani - 2019-2020, este prevăzută implementarea mai multor proiecte și activități care au menirea de a impulsiona dezvoltarea economică a raionului Căușeni. Cele mai importante activități țin de construcția utilităților publice pentru Zona Economică Liberă Căușeni, dezvoltarea lanțurilor valorice în domeniul agricol, lansarea și asigurarea funcționalității centrului de informare pentru antreprenori, elaborarea profilului investițional al raionului Căușeni, etc. Ultimele două activități sunt realizate în cadrul proiectului "Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor", finanțat de UE în cadrul inițiativei "Primarii pentru Creștere Economică".

Cei prezenți la eveniment s-au implicat foarte activ în dezbaterile pe marginea proiectelor de documente și au înaintat mai multe propuneri de îmbunătățire. Inițiativa de a elabora Profilul investițional al raionuluiI Căușeni a fost salutată, menționînd că este foarte important să cunoști ce obiecte sunt în teritoriu care pot fi propuse ca oferte investiționale pentru potențialii investitori. Dar și mai important este să promovezi aceste oferte în rîndul investitorilor.

Tatiana Aramă, coordonator de proiect, a subliniat că activitățile proiectului "Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor" nu se limitează doar la elaborarea profilurilor investiționale raionale și a catalogului investițional regional, dar vor continua cu elaborarea unei pagini web destinate promovării investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud. Documentul care este dezbătut public este doar un început de identificare a potențialului investițional, în cazul de față al raionului Căușeni. Procesul lansat este unul continuu și autorităților publice din raion nu le rămîne decît să identifice și să prezinte în continuare oferte investiționale atractive pentru investitori. 

Ambele documente au fost validate și înaintate propuneri de îmbunătățire. Urmează revizuirea lor și înaintarea Consiliului Raional Căușeni pentru aprobare.

Menționăm, că proiectul "Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor" este unul din cele trei proiecte pilot implementate în Republica Moldova în cadrul inițiativei UE „Primarii pentru Creștere Economică". Acesta este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud.