Prima   -  Presa   -  Noutăți - CONCURS de selectare a trei instituții în vederea creării Centrelor Regionale de Excelență în domeniul Educației Antreprenoriale

CONCURS de selectare a trei instituții în vederea creării Centrelor Regionale de Excelență în domeniul Educației Antreprenoriale

   
20.04.2021   683 Accesări  

Junior Achievement Moldova, cu susținerea oferită de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță un concurs de selectare a 3 instituții din centrul, nordul și sudul Republicii Moldova în vederea creării Centrelor Regionale de Excelență în domeniul Educației Antreprenoriale.

Concursul de selectare a instituțiilor se desfășoară în cadrul Programului "Susținerea Educației antreprenoriale în Europa și Eurasia" implementat în Republica Moldova de Junior Achievement Moldova, cu susținerea oferită de USAID si în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Programul are drept scop dezvoltarea abilităților tinerilor și stimularea activității antreprenoriale în Republica Moldova.

Ce vor oferi Centrele Regionale de Excelență în domeniul Educației Antreprenoriale?

Prin introducerea acestei abordări regionale:

  • un număr mai mare de tineri vor avea acces de a participa la diferite competiții/evenimente care vor reuni elevii din școlile din fiecare regiune, cum ar fi: Innovation Camps, Forumuri, Profesioniști și Debutanți, Ziua Antreprenoriatului, Olimpiada Zonală la Economie, etc.;
  • cadrele didactice vor avea oportunitatea de a se întruni în diferite ședințe, evenimente care vor spori gradul de competitivitate în domeniul educației economico-antreprenoriale;
  • instituțiile/organizațiile de la nivel local vor avea mai multe posibilități de realizare a inițiativelor care vor susține implicarea tinerilor în activități economico-antreprenoriale;
  • instituțiile de învățământ vor contribui la consolidarea relației dintre ei și mediul de afaceri (companii private), mediul asociativ și instituțiile publice.

În acest context, anunțăm CONCURS pentru selectarea a 3 institutii în centrul, nordul și sudul țării (licee de circumscripție, biblioteci, universități, etc), care doresc să găzduiască un „Centru de Excelență" și care vor contribui la realizarea scopului propus.

Care este sprijinul de care vor beneficia instituțiile/organizațiile partenere care vor găzdui Centrul de Excelență?

  1. Fiecare spațiu va fi dotat cu echipament în valoare medie de $10,000 USD (din setul: laptopuri, climatizatoare/aer condiționat, aparat de fotografiat + card de memorie, imprimante / scaner / fax + cerneală, proiector, ecran de proiecție, răcitor de apă + clapete pentru apă, microfon + stație de amplificare, tablă, scaune / pufi, mese) în funcție de necesitatea fiecăruia în parte.
  2. Dotarea cu resurse didactice (caiete pentru elevi, ghiduri pentru profesori, manuale, etc.) necesare pentru organizarea activităților ce ține de dezvoltarea abilităților economico-antreprenoriale.
  3. Cadrele didactice din instituțiile partenere vor beneficia de instruire și ghidare pe o perioadă de minim 5 ani de zile.
  4. Adolescenții/tinerii vor beneficia de instruiri non formale, oportunități de a experimenta prin participarea la diferite activități de a dezvolta și pune în practică diverse idei de afaceri. Pe toată perioada programului tinerii vor fi ghidați și susținuți de o echipă profesionistă și mentori experimentați.
  5. Sprijin coordonatorului Centrului de Excelență în organizarea și desfășurarea evenimentelor regioanle de genul: Innovation Camps, Forumuri, Profesioniști și Debutanți, Ziua Antreprenoriatului, Olimpiada Zonală la Economie, etc. Cheltuielile legate de organizarea acestora în mare parte vor fi acoperite de către JA Moldova împreună cu mediul de afaceri și donatorii, pe parcursul unei perioade de minim 5 ani de zile.
  6. Sprijin pentru managerii instituțiilor/organizațiilor în dezvoltarea de parteneriate cu sectorul privat/public și comunitatea în general, pentru asigurarea durabilității Centrului de Excelență în vederea dezvoltării abilităților economico-antreprenoriale ale tinerilor prin participarea la diferite evenimente regionale, naționale și europene.

Criterii de eligibilitate ale instituției/organizației care dorește să găzduiască un Centru de Excelență:

  1. Deschiderea și angajamentul instituției/organizației de a se implica activ în toate activitățile Centrului de Excelență pe o durată minimă de 5 ani.
  1. Existența unui spațiu pentru găzduirea Centrului de Excelență. Cerințe minime pentru spațiu: sală luminoasă, încălzită, cu o suprafață de minim 80-90 m2, accesibilă pentru adolescenți/tineri, inclusiv persoane cu nevoi speciale. Spațiul trebuie să fie reparat și pregătit pentru amenajare.
  1. Disponibilitatea cadrelor didactice de a participa la instruiri și de a realiza activități de predare a disciplinelor ce tin de domeniul educației economice și antreprenoriale, aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
  1. Disponibilitatea cadrelor didactice de a manifesta inițiativă în preluarea rolulului de Ambasadori ai programelor susținute de JA Moldova pentru a încuraja tinerii să aleagă instruirile în domenii de dezvoltare a abilităților economico-antreprenoriale și digitale, etc.
  1. Experiența institutională în implementarea programelor JA Moldova sau a altor activități în domeniul de antreprenoriat și/sau economic reprezintă un avantaj.
  1. Colaborarea insituției cu programe naționale, precum Clasa Viitorului și/sau Tekwill sau un alt proiect de dezvoltare digitală, reprezintă un avantaj.

Pentru participare la CONCURS, vă rugăm să completați Formularul de Aplicare care este atașat https://bit.ly/3eePP6W

Evaluarea dosarelor va fi realizată în baza criteriilor de eligibilitate enumerate mai sus și a motivației instituției de implicare în program și asigurare a durabilității „Centrului de Excelență".

Dosarul pentru participare la CONCURS se va expedia în format electronic, la adresa de email: jamoldova@gmail.com cu mențiunea "Aplicare_Concursul Centrelor Regionale de Excelență".
Dosarele incomplete sau depuse după termenul limită nu vor fi examinate. Pentru detalii adiționale apelați-ne la nr. de tel. 079537745.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este: 11 mai 2021.

Notă: Doar instituțiile selectate vor fi contactate.