Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat lista proiectelor care urmează a fi incluse în Programul Operațional Regional Sud 2021-2023 și a proiectelor prioritare care vor fi înaintate spre evaluare interministerială

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat lista proiectelor care urmează a fi incluse în Programul Operațional Regional Sud 2021-2023 și a proiectelor prioritare care vor fi înaintate spre evaluare interministerială

   
07.05.2021   303 Accesări  

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud s-au reunit vineri, 7 mai a.c., în ședință extraordinară și au aprobat lista cererilor de finanțare pentru proiectele depuse la ADR Sud în cadrul Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), care urmează a fi incluse în Programul Operațional Regional (POR) Sud 2021-2023. De asemenea, membrii CRD Sud au aprobat lista proiectelor prioritare ce urmează a fi înaintate spre evaluare interministerială.

Ședința extraordinară a CRD Sud a fost una deliberativă dată fiind prezența a 25 de consilieri din numărul total de 31 de membri, cât numără la moment Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud.

La ședință au participat Ghenadie Iurco, Secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Igor Malai,  șeful Direcției politici de dezvoltare regională din cadrul ministerului de resort, Sergiu Tăbăcaru, șeful Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a MADRM, specialiști din cadrul MADRM și ADR Sud, consultanți și experți din cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova. Ședința a fost prezidată de către președintele CRD Sud, Nicolae Gorban.

În debutul ședinței, Ghenadie Iurco, Secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a ținut să menționeze importanța organizării unor astfel de activități comune, care se desfășoară în vederea identificării problemelor regionale și a soluționării acestora prin conjugarea eforturilor tuturor actorilor implicați în realizarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională.

Totodată, Secretarul de stat a subliniat însemnătatea și impactuș deciziilor care urmează a fi adoptate astăzi - atât pentru CRD Sud, cât și pentru ADR Sud și Regiunea de Dezvoltare Sud în ansamblu, dat fiind faptul că aceste decizii vor determina activitatea instituțiilor supra menționate pentru pentru următorii trei ani. În această ordine de idei, funcționarul a încurajat implicarea cât mai activă a membrilor CRD Sud în procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională, buna conlucrare a acestora cu ADR Sud  pentru atingerea unor rezultate scontate în procesul de dezvoltare a regiunii.

La rândul său, președintele CRD Sud, Nicolae Gorban, a mulțumit membrilor CRD Sud pentru interesul sporit față de subiectele puse în discuție în cadrul ședinței, subiecte ce vor marca parcursul de dezvoltare pentru fiecare din cele 8 raioane care intră în componența Regiunii de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova, și a mulțumit experților și specialiștilor ADR Sud implicați în procesele de evaluare tehnică și financiară a cererilor de finanțare depuse în cadrul Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

În cele ce urmează, membrii CRD Sud au purces la examinarea chestiunilor incluse pe ordinea de zi a ședinței.

Lucrările ședinței extraordinare a CRD Sud au început cu prezentarea rezultatelor etapei a II-a a Apelului Competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

În această ordine de idei, în calitate de raportor pe chestiunea dată, Andrei Popușoi, șeful Secției Managementul intergrat al proiectelor din cadrul ADR Sud, a specificat că au fost evaluate administrativ 21 de dosare depuse la concurs. În etapa a II-a a concursului, experții independenți, contractați de GIZ, au evaluat, pe domenii separate, dosarele depuse și au elaborat rapoarte de evaluare tehnică și financiară pentru toate cele 21 de cereri complete de finanțare.

Ulterior, evaluarea cererilor de finanțare la nivel regional și a fiecărui dosar de proiect în parte a fost efectuată de către o comisie specializată, din componența căreia au făcut parte reprezentanți ai MADRM, ai ADR și CRD Sud, în conformitate cu următoarele criterii-cheie: relevanța și contribuția proiectului la program; coerența proiectului; viabilitatea  proiectului.

După audierea Raportului de evaluare a Cererilor complete de finanțare, depuse în cadrul Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din FNDR, membrii CRD Sud au aprobat pragul de acces de 60 de puncte și lista proiectelor care au acumulat punctajul necesar și urmează a fi incluse în Planul Operațional Regional Sud (POR) Sud 2021-2023.

De asemenea, membrii CRD Sud au decis să stabilească același punctaj minim - de 60 de puncte, pentru înaintarea proiectelor depuse în cadrul Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din FNDR, spre evaluare interministerială.

După evaluarea cererilor complete de finanțare de către membrii unei comisii interministeriale, proiectele selectate vor fi înaintate spre aprobare Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, după care acestea urmează să fie aprobate și incluse, prin Hotărâre de Guvern, în Documentul Unic de Program (DUP). Atât proiectele incluse în DUP, inclusiv cele aprobate spre finanțare din sursele FNDR, cât și alte proiecte, care pot obține finanțare din alte surse, se vor regăsi în Programul Operațional Regional Sud 2021-2023.

În cadrul aceleiași ședințe, consultantul regional GIZ Moldova, Vlad Ghițu, a prezentat Ghidul membrului CRD Sud, elaborat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), cu suportul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).  

Consultantul MSPL/GIZ a punctat asupra faptului că acest Ghid are menirea de a sprijini membrii CRD în exercitarea rolului lor și a-i ajuta să valorifice pe deplin potențialul activității lor în cadrul Consiliului. Ghidul descrie competențele și obligațiile membrilor Consiliului, ghidează membrii spre consultarea legislației și actelor normative relevante, explică rolul membrilor ca reprezentanți ai intereselor diferitelor grupuri în contextul dezvoltare a Regiunii Sud și servește drept sursă de reguli, proceduri de lucru și conduită pentru membrii CRD.