Prima   -  Presa   -  Noutăți - Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia

   
13.09.2021   547 Accesări  

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud au efectuat joi, 9 septembrie 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia, pentru a se familiariza cu o serie de proiecte de dezvoltare regională, implementate de ADR Găgăuzia. Însoțiți de reprezentanți ai ADR UTA Găgăuzia, membrii CRD Sud au vizitat municipiile Comrat și Ceadîr-Lunga, unde au fost implementate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). 

Vizita delegației a început cu un tur al Parcului Industrial din municipiul Comrat, care face parte din zona economică liberă „Valkanesh”, dispune de o suprafaţă totală de 50 de hectare şi se preconizează că va include, în perspectivă, peste 50 de întreprinderi ce vor oferi circa 2,5 mii de locuri de muncă. 

Amenajarea teritoriului și conectarea la infrastructura de utilități și drumuri de acces a Parcul Industrial din municipiul Comrat a fost realizată de ADR UTA Găgăuzia în cadrul unui proiect finalizat în anul 2019.

Pe teritoriul parcului industrial, delegația a putut face cunoștință cu infrastructura existentă și complexul existent al investitorului ancoră „FUJIKURA”. Proiectul a fost implementat de ADR UTA Găgăuzia, cu sprijinul financiar al FRNR și o contribuție din bugetul UTA Găgăuzia în valoare totală de 27,48 milioane lei.

Membrii CRD Sud și-au continuat vizita în Regiunea UTA Găgăuzia, deplasându-se la biroul Agenției de Dezvoltare Regională a UTA Găgăuzia din municipiul Comrat, unde a avut loc o întâlnire introductivă a conducerii celor 2 agenții regionale și a membrilor Consiliilor de Dezvoltare Regională a celor două regiuni de dezvoltare. Membrii CRD Sud au primit informații despre realizările și perspectivele regiunii găgăuze în procesul de dezvoltare regională, acestea fiindu-le oferite de șeful Departamentului de monitorizare și evaluare, ADR UTA Găgăuzia, Nicolai Sakalî.

Apoi, membrii CRD Sud au efectuat o vizită de studiu la proiectul „Dezvoltarea infrastructurii și a drumului de acces către Incubatorul de Afaceri din Ceadir-Lunga”. Grație acestui proiect a fost creată infrastructura rutieră necesară pentru dezvoltarea antreprenoriatului.

Indicatorii de produs și impactul proiectului:

·    Numărul locurilor de muncă a crescut de la 64 în 2016 până la 172 în 2020.

·    În 2016, erau 15 rezidenți, în timp ce la momentul finalizării proiectului, în 2018, numărul rezidenților a crescut la 21.

Membrii CRD Sud au avut ocazia să discute etapele de dezvoltare ale Incubatorului de Afaceri cu managerul instituției, Galina Topal. De asemenea, membrilor delegației li s-au oferit informații despre sprijinul acordat operatorilor economici în etapa de formare.

Tot în Ceadir-Lunga, delegația din Regiunea de Dezvoltare Sud a vizitat proiectul „Crearea complexului turistic ecvestru „ AT-Prolin ”, depus pentru finanțare în 2021, și au avut posibilitatea de a face cunoștință cu potențialul turistic al complexului ecvestru AT-Prolin”.

Delegația din Sud a vizitat, de asemenea, localitatea Avdarma și s-a întâlnit cu primarul acesteia, Maria Kasîm. Membrii delegației au făcut schimb de experiență în dezvoltarea proiectelor sociale, amenajarea teritoriului, creșterea eficienței cheltuielilor fondurilor bugetare și sporirea participării populației la rezolvarea problemelor locale.

Apoi, delegația a plecat spre municipiul Comrat să viziteze următorul proiect implementat de ADR UTA Găgăuzia — Complex de măsuri de eficientizare energetică a Centrului de Sănătate din municipiul Comrat

Vizita membrilor CRD Sud în Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia a avut loc în cadrul proiectului "Suport pentru CRD din Regiunea de Dezvoltare Sud", finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova.