Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost constituită Asociația pentru managementul deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud

A fost constituită Asociația pentru managementul deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
20.07.2012   2141 Accesări  

20 iulie 2012 - Ședința de consituire a Asociației pentru managementul deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud. Reprezentanții Consiliilor raionale și primăriilor din cele 8 raioane ale Regiunii de Sud au votat în unanimitate crearea Asociației pentru managementul deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud.  Organizația nonguvernamentală și neafiliată politic este constituită din unitățile administrativ-teritoriale și reprezintă o premieră pentru R. Moldova. Asociația își propune să ducă la bun sfârșit prevederile Strategiei de Gestionare integrată a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud. Modelul urmat de Regiunea de Sud sub egida coordonatorilor proiectului ,,Guvernarea deșeurilor ENVP Est,, și cu susținerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud vine să combată, concomitent și efectiv în cele 8 raioane, cea mai stringentă problemă cu care se confruntă localitățile regiunii, cea a poluării mediului ambiant.


 Pe ordinea de zi a ședinței de constituire s-au numărat alegerea președintelui Asociației și a vicepreședinților, a consiliului de administrare și a comisiei de cenzori. În urma propunerilor, președinte al Asociației a fost votat primarul localității Vinogradovca, Tatiana Țurcanu care a mulțumit audienței și a asigurat că toate eforturile vor fi îndreptate spre funcționarea organizației nou create. Vicepreședinți au fost aleși, vicepreședințele raionului Cimișlia, Gheorghe Netedu și vicepreședintele raionului Cahul, Veaceslav Bălănel. Comisia de administrare este formată din câte un  reprezentant din toate cele 8 raioane ale Regiunii de Sud. Tot în cadrul ședinței a ost prezentat și aprobat statutul Asociației.

Descărcați Statutul aici

         Un element care stă la baza Strategiei de Gestionare Integrată a deșeurilor în Regiunea de Sud îl reprezintă fondarea unei Asociatii interregionale care se va ocupa, nemijlocit cu gestionarea deșeurilor în Regiunea de Sud. Avantajele pe care le va prezenta Asociația vor consta în  simplificarea  structurii administrative cu scopul de  a obține în măsura în care este posibil  - unica sursă de răspundere pentru sarcinile asumate, crearea unui organism regional special pentru urmărirea tuturor datelor privind colectarea și gestionarea deșeurilor, asigurarea prezenței reprezentanților localităților beneficiare.

Scopul Asociației  îl reprezintă reglementarea și organizarea managementului  deșeurilor în toate unitățile administrativ-teritoriale a Regiunii de Dezvoltare Sud, susținerea colectării separate a principalelor tipuri de deșeuri reciclabile, extinderea serviciilor de colectare a deșeurilor, reducerea impactului negativ asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.

Asociația va constitui organul care va atrage investitii, va asigura un raportul cost-beneficiu eficient  și va extide serviciul din centrele raionale în localitățile din împrejurimi.

Pentru reprezentanții Autorităților Pubice Locale de ambele nivele care decid să adere la  Asociația pentru managementul deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud pot descărca modelul de decizii AICI (pentru APL de nivelul I)și AICI (pentru APL de nivelul II).