Prima   -  Presa   -  Noutăți - Undă verde de aplicare spre finanțare pentru Autoritățile Publice Locale din Regiunea de Sud

Undă verde de aplicare spre finanțare pentru Autoritățile Publice Locale din Regiunea de Sud

   
30.03.2012   1593 Accesări  

Odată declarat deschis, al doilea Apelul de Propuneri de Proiecte  pentru aplicare spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR), Ministerul Dezvoltării Regionale și Agenția de Dezvoltare Regională Sud au dat startul sesiunii de instruire cu privire la specificul Apelului și condițiile de finanțare. Primul atelier de lucru, din cele trei planificate pentru Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS), a avut loc astăzi, la Cimișlia și a întrunit reprezentanții Autorităților Publice Locale de nivelul I și II din trei raioane: Cimișlia, Basarabeasca și Leova.

,,Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pune un accent deosebit pe aceste seminare care vă vor îndemna și vă vor explica unele modalități și posibilități de aplicare la Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR). Este foarte important să conștientizați faptul că s-a schimbat puțin modalitatea de aplicare, datorită experiențelor anterioare, însă aceste schimbări vin să vă ajute să depuneți proiecte viabile pentru a putea ulterior să fie implementate fără mari dificultăți în perioada 2013-2015," astfel a deschis sesiunea de instruire Igor Malai, Șef-ajunct, Direcția generală dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Diferit de cel anterior, Apelul de Propuneri de Proiecte  cu nr. II, declarat deschis pe 27 martie curent, se etapizează și extinde până spre sfărșitul lunii august. Prima etapă, datată între 27 martie și 10 mai, este perioada în care APL-uile de ambele nivele din Regiune pot veni cu o notă conceptuală a proiectului. Structura notei și metodologia de elaborare a acesteia ține de capitolul nou inclus în specificul APP II, venind să simplifice întreg procesul de aplicare spre finanțare către FNDR.  Celei de-a doua etape se va da startul după o perioadă de evaluare a notelor conceptuale depuse. Conceptele care vor îndeplini toate condițiile prevăzute de Ghidului aplicantului vor trece în cea de-a doua etapă fiind completate cu documentația tehnică necesară.

Pe lângă etapele Apelului, prezentările specialiștilor ADR Sud au mai conținut și prezentarea cadrului legal și instituțional, prezentarea specificului Apelului cu nr. II, condițiile de finanțare în baza celor trei priorități, condiții de eligibilitate, costurile neeligibile, partenerii și parteneriate în eleborarea proiectelor, atribuții și obigații din partea beneficiarilor și ADR Sud pe durata Apelului și implementării proiectelor.

Datele generale prezentate în cadrul atelierului din Cimișlia au menirea de a pune doar o bază și a forma careva idei despre modalitatea de aplicare, posibilii aplicanți vor fi consultați individual de către specialiștii ADR Sud și la solicitarea aplicanților se vor organiza sesiuni de informare suplimentare în teritoriu.

ADR Sud amintește că acesta este primul atelier de instruire din cele trei planificate a se desfășura în Regiunea de Dezvoltare Sud. Următoarele două vor avea loc la Cahul și Ștefan Vodă pe 3 și respectiv 4 aprilie.

Descărcați Instrucțiunea pentru Utilizatori AICI

Descărcați Grilele de evaluare AICI, AICI și AICI